Регіональна інтернет-конференція

Чи можна побороти корупцію в освіті?

Питання корупції в освіті для мене, як учениці, виявилося найближчим, тому зупинитися хочу саме на цій темі.

Корупція як негативний соціальний чинник суспільного життя є суттєвою перешкодою для розбудови правової держави та громадянського суспільства в Україні, заважає демократичним перетворенням, зводить нанівець важливі реформаторські починання, не сприяє позитивному іміджу України в міжнародних відносинах.

У нашому суспільстві правила етичної поведінки необхідні у всіх сферах, зокрема це стосується й освіти. На мою думку, саме педагоги мають бути носіями моралі, моральних цінностей, орієнтувати майбутні покоління на дотримання моральних норм.

На жаль, корупція згубно впливає на виховання молодого покоління, спричиняє знецінення суспільних ідеалів, зниження якості освіти й науки. Тому подолання корупції в освітній сфері є надзвичайно актуальною проблемою. Її вирішенню має сприяти активна антикорупційна діяльність, відповідне законодавче забезпечення, рішучі дії владних структур, керівництва держави й учасників освітнього процесу.

Незважаючи на те, що освіта, на думку громадян, не є найбільш корумпованою сферою суспільних відносин, з фактами хабарів у закладах освіти доводиться стикатися неодноразово.  У школі це не так поширено, але спілкуючись з старшими друзями, які навчаються у вищих навчальних закладах, чуємо про факти корупції там. Так при вступі пропонують доплатити за державне місце; встановлення грошового еквівалента за успішне складання екзаменів; внесення великої суми за можливість поїхати за кордон на стажування та ін.

Чи можна щось змінити?

За результатами досліджень, проведених в Україні протягом останніх років, більше половини населення схильне до вчинення корупційних правопорушень, якщо це може сприяти розв’язанню проблеми. То, можливо, самі студенти та їхні батьки сприяють розвиткові корупції в освіті? Так, і на мою думку, в значній мірі.

Як же з цим боротися? По-перше, треба починати з себе. Навчатися і мати достатній рівень знань, щоб довести будь-якому викладачеві свою компетентність з предмету. Відповідно, ваші знання повинні оцінити у повній мірі та за чітким алгоритмом. Без будь якої доплати, адже ваші знання це те, що не потребує грошового еквіваленту.

 

По-друге, ви маєте відмовитися від дачі хабаря і повідомити правоохоронні органи про цей інцидент. Вам буде надана повна анонімність та безпечність. Також ви можете повідомити про випадки корупції, які особисто вас не стосуються, але у вас є підтвердження протизаконних дій.

По-третє, потрібно проводити широкомаштабну інформаційну кампанію щодо запобігання корупційним діям. Саме таку просвітницьку роботу проводить наш районний парламент дітей. Для нас були проведені антикорупційні уроки, тренінгові заняття з правил поведінки під час вияву корупційних дій, виготовляли та розповсюджували інформаційні матеріали серед однолітків, проводили зустрічі з представниками правоохоронних органів.

На мою думку, за умови ефективної роз’яснювальної роботи, населення може змінити ставлення до такої практики як до неприйнятної, у такий спосіб антикорупційний потенціал суспільства значно зросте. Отже, нагальними є системне запровадження проведення освітніх заходів щодо моделей поведінки в тих чи інших ситуаціях із можливими корупційними ризиками; запровадження культури повідомлення спеціально уповноваженим суб’єктам у сфері протидії корупції про факти вчинення корупційних правопорушень; подолання пасивності суспільства щодо протидії корупції; залучення широких верств населення до активної участі в антикорупційній діяльності.

Підготувала Прадун Ірина, Петрівський РПД

Питання корупції дуже болюче. І дуже приємно, що саме молоде покоління звертає на нього увагу. Хочеться вірити, що вступаючи у виші, ви будете навчатися на відмінно, складати іспити самостійно і ніколи не піддастеся корупційним діям.

Боротьба з корупцією в нашій країні схожа на битву із вітряками. дуже важко зламати стереотипи українців у цьому питанні, але зробити це необхідно, якщо ми хочемо жити в цивілізованому світі

Як добре, що питання корупції турбує молодь, яка є нашим майбутнім! Звичайно шкода, що таке важливе питання дійшло аж до учнів, але немає нічого дивного... Адже корупція сильно вкорінилась в кожну сферу нашого життя. Сподіваюсь, що спільними зусиллями її все ж буде подолано.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.