18 листопада – Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства

З 2015 року ми відзначаємо 18 листопада як Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства.

На жаль, ці явища все ще існують як трагічна реальність в наших суспільствах і являють собою серйозні порушення прав дітей, що мають довгострокові і часто згубні наслідки для життя дітей.

Сексуальна експлуатація та сексуальне насильство над дітьми можуть відбуватися вдома, в школі, під час позакласних занять, на вулиці, по телефону, через веб-камеру або загалом онлайн. У більшості випадків (від 70 до 85%) дані явища заподіюються знайомими людьми, які входять у коло довіри дитини, та завдають довічної шкоди фізичному і психічному здоров’ю дитини. У 90% випадків про акти сексуального насильства не повідомляють у поліцію.

Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства має на меті наступні цілі:

  • підвищення обізнаності громадськості про сексуальну експлуатацію та сексуальне насильство щодо дітей, а також про необхідність запобігання таких випадків;
  • сприяння відкритому обговоренню питання про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, а також запобігання та боротьба з стигматизацією жертв;
  • сприяння ратифікації та реалізації Лансаротської конвенції – унікального юридично обов’язкового документа, який зобов’язує сторони криміналізувати всі форми сексуального насильства над дітьми та визначає шляхи боротьби з ним.

Держави-члени Ради Європи і громадянське суспільство несуть відповідальність за відзначання і організацію Європейського дня для дітей і всіх, хто взаємодіє з ними в особистій або професійній якості (батьків, вчителів, співробітників правоохоронних органів, спортивних тренерів, неурядових організацій і т.д.). Вони можуть проводити національні акції і самостійно визначати і реалізовувати різноманітні ініціативи, особливо за допомогою соціальних мереж та існуючих каналів комунікації. Можливі будь-які акції, такі як лекції в школах, обговорення, покази фільмів на тему сексуального насильства над дітьми, публічні заяви та медіа заходи.

Щороку Рада Європи пропонує своїм партнерам зосередитися на конкретній темі з нагоди Європейського дня.

У 2020 році Європейський день присвячене темі “Запобігання ризикованій поведінці дітей: створені власноруч фото та відео матеріали сексуального характеру за участю дітей“. В рамках відзначання Європейського дня Рада Європи співпрацює з широкою аудиторією, включаючи держави-члени, громадські організації та національні парламенти. Діти все частіше досліджують і висловлюють свою сексуальність за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), зокрема соціальних мереж і додатків для обміну повідомленнями. Така поведінка включає створення та обмін самостійно створеними фото та/або відео сексуального або відвертого характеру за участі дітей. Однак діти часто недооцінюють ризики, пов’язані з такою поведінкою, відчувають тиск з боку однолітків, які змушують їх ділитися такими фото та/або відеозаписами, або відчувають тягу до ризикової поведінки. Вкрай важливо розробити комплексні профілактичні програми, щоб уникнути такої поведінки, оскільки такі фото та/або відеозаписи можуть опинитися в Інтернеті і привести до того, що діти стануть об’єктом сексуального примусу та/або вимагання.

Для кого призначений Європейський день?

■Цей день призначений для дітей і для всіх, хто взаємодіє з дітьми в особистій або професійній якості:

► батьків;

► місцевих, регіональних та національних органів влади;

► фахівців, що працюють з дітьми, в тому числі педагогів, спортивних тренерів, співробітників правоохоронних органів і т. д.;

► неурядових організацій;

► приватного сектору.

Інформація та матеріали українською мовою для проведення інформаційних кампаній доступні на веб-сторінці Проекту «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні».


Матеріал взято з сайту “Council of Europe”

Вас повинно також зацікавити...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *