Регіональна інтернет-конференція

Волонтерство - рух, що змінює суспільство

Цитата

Волонтерство - рух, що змінює суспільство

Лобенко Анна

Парламент дітей Вільшанської селищної ради

Волонтерство — ефективний інструментдля змін. На додаток до незаперечноговдосконалення громади, молоді волонтериусвідомлюють свою можливість впливати на життя інших: через пропаганду здорового способу життя, співпереживання, допомогу, відповідальність. Підлітки, що ще не маютьзобов'язань, пов’язаних з роботою чиродиною, можуть знайти час, аби спробуватисебе у якості волонтера або навітьзасновника волонтерського руху.

Зайнятим людям складно знайти час для волонтерства, однак користь від цієї справиможе бути величезною. Волонтерство часто пропонує допомогу людям, які цьогопотребують, це вже само собою варте уваги, але користь може бути не тільки для тієїлюдини, якій ви допомагаєте, але й для вас самих. Зі свого досвіду я знаю, що такий вид діяльності може допомогти знайти новихдрузів, засвоїти нові навички та навітьпросунутися по кар‘єрних сходах. З того часу, як я почала волонтерити, я помітилазсув у собі. Я нібито відчуваю себе більшпов’язаною з іншими людьми — і меншезамислююсь над звичним мені стресом у повсякденному житті.

Волонтерство неодмінно впливаєна формування інтересів, цінностейта світогляду, дозволяє побачити світз нового ракурсу. Це шанс вдосконалитита здобути нові навички та практичнийдосвід, стати частиною спільнотизмінотворців та знайти підтримку своїмідеям.

Доведено, що волонтерська діяль-ність має значні можливості для розвитку незалежності, самостійності, гнучкості, сенситивності та інших важливих рис, які сприяють самореалізації та самовизна-ченню молодих людей.

Волонтерська діяльність будується на 3 основних характеристиках, без якихпрацю не можна вважати волонтерською:

Добровільність
Ніхто не може змусити тебе волонтерити. Тиможеш самостійно обирати зручний для себе спосіб, час, форму та сферу наданняволонтерської допомоги.

Неприбутковість
Волонтерська допомога надаєтьсябезоплатно. Якщо тобі за допомогупропонують фінансову винагороду чигонорар — діяльність не буде вважатисьволонтерською.

Суспільна користь
Волонтерська діяльність має бути спрямована на пом’якшення або розв'язаннясоціальних проблем. Волонтери не чекаютьпоки проблеми їх громади хтось вирішить, вони самостійно стають рушієм позитивнихзмін.
Волонтерство Україні регулюється двомаосновними документами: Законом України«Про волонтерську діяльність», який бувприйнятий у 2011 році, та ЗагальноюДекларацією Волонтерів. Закон визначає, щозалучати волонтерів до своєї діяльностіможуть лише неприбуткові організації та установи. А волонтерити можна лише з 14 років, і тільки за згодою батьків(усиновлювачів), названих батьків, батьків-вихователів або піклувальника. Крім того, в Законі прописані права та обов’язкиволонтерів та організацій, що залучаютьволонтерів.

Загальна Декларація Волонтерів підтримує право кожної жінки, чоловіка та дитини на вільне об’єднання у спілки та зайняття волонтерською діяльністю без будь-якої дискримінації відносно культурного та етнічного походження, віросповідання, віку, статі, фізичного, соціального чи економічного становища. Всі люди у світіповинні мати право на вільне витрачаннясвого часу, таланту та енергії на користьінших людей чи громади, працюючиіндивідуально чи в колективі й не сподіваючись на фінансову винагороду.

Цитата

Як ви ставитеся до волонтерства в молодіжному середовищі? Що у роботі волонтера є фундаментальним?

 

Цитата

Доброго дня! Представниця Бобринецького МПД Мельнікова Юлія. Як до вас прийшло усвідомлення, що ви хочете стати волонтером?

Цитата

Волонтерство – це добровільний вибір, що відображає особисті погляди і позиції. Тому, я вважаю, що у добровольчих діях брати участь може кожний

У роботі волонтера головне принцип добровільності – волонтер діє за покликом душі, з почуття потреби реалізувати свою громадянську позицію

Цитата
Цитата з Лобенко Анна від 24 Жовтня, 2023, 6:08 pm

Волонтерство – це добровільний вибір, що відображає особисті погляди і позиції. Тому, я вважаю, що у добровольчих діях брати участь може кожний

У роботі волонтера головне принцип добровільності – волонтер діє за покликом душі, з почуття потреби реалізувати свою громадянську позицію

 

Цитата

        Я постійно долучаюсь до поважної справи волонтерства, живу за принципом «допоможи ближньому», беру постійну або разову участь у волонтерських проектах.

Цитата

Мочеброд світлана

КЗ"Чарівнянськиї ліцеї "

Дякую🙃

Цитата

Навзаєм😉

Цитата

Аміна, Парламент дітей Суботцівської громади, все дуже добре

Цитата

Анжела,Парламент дітей Суботцівської громади


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.