Регіональна інтернет-конференція

Вплив волонтерства на розвиток громади

Цитата

Волонтерство та його роль у майбутньому громади

 

Шмарко Анна Миколаївна, учениця 11 класу Великосеверинівського ліцею, голова комісії по роботі з дітьми молодшого та середнього шкільного віку Парламенту дітей Великосеверинівської громади

 

Актуальність даної теми обумовлена необхідністю розуміння  впливу волонтерства,

яке в останні роки стрімко набирає обертів на майбутнє громади.

Мета статті. На основі аналізу науково-педагогічної літератури та власних досліджень визначити вплив волонтерства на майбутнє громад.

Виклад основного матеріалу. Аналізуючи історію поширення та узаконення волонтерства в Україні можна зрозуміти, що це досить нове поняття для нашого суспільства. Ще 1990 року міжнародною радою директорів Міжнародної Асоціації Волонтерських Зусиль прийнято «Декларацію про волонтерську діяльність», що волонтерська діяльність спрямована на побудову та розвиток громадянського суспільства [1]. Натомість, в Україні лише 10 грудня 2003 року Кабінетом Міністрів України прийнята постанова №1895 Про затвердження «Положення про волонтерську діяльність у сфері надання соціальних послуг», що втратила чинність на підставі Постанови КМУ №711 від 06.07.2011 [2]. І лише 19 квітня 2011 р. було ухвалено Закон «Про волонтерську діяльність», який з 2015 року, майже, щороку доповнюється змінами [3].

Згідно статті 7 Закону України «Про волонтерську діяльність» «Волонтер - фізична особа, яка добровільно здійснює соціально спрямовану неприбуткову діяльність шляхом надання волонтерської допомоги» [3]. Основними характеристиками волонтерства є безкорисливість, добровільність і благодійність в інтересах інших.

Рушійною силою волонтерства в Україні, на мою думку, стала Революція Гідності. Вторгнення у Крим, Донецьку та Луганську області  ще більше стимулювала народ до волонтерства, повномасштабне вторгнення 24 лютого стало останньою краплиною. Мені здається, що в Україні не залишилось людей, окрім ярих сепаратистів, що не зробили вклад у нашу перемогу. Донати, прихисток для людей, що вимушено покинули свої домівки чи взагалі залишились без даху над головою, гуманітарні збори продуктів харчування, засобів гігієни, одягу, тощо.

Провівши соціологічне опитування учнів 1-11 класів та вчителів Великосеверинівського ліцею я отримала ось такі дані:

Близько 70 % опитаних учнів закладу (виготовлення оберегів, написання листів захисникам, плетіння браслетів та маскувальних сіток, організовані збори макулатури «Здай російську книгу – допоможи ЗСУ», участь у благодійній акції «Підтримай дух воїна» організовану за ініціативи Парламентарів Великосеверинівської громади) та 100 % вчителів від початку війни в Україні брали  участь у волонтерських заходах (Донати на різні збори для потреб ЗСУ у Великосеверинівській громаді і не тільки, фінансова допомога мобілізованому колезі, фінансова допомога родинам загиблих випускників Великосеверинівського ліцею, участь у зборі макулатури «Здай російську книгу – допоможи ЗСУ», участь у благодійній акції «Підтримай дух воїна» організовану за ініціативи Парламентарів Великосеверинівської громади, плетіння маскувальних сіток більше 20 сіток). За що у жовтні 2023року колектив Великосеверинівського ліцею отримав подяку від особового складу однієї військової частини за допомогу в підтримці боєздатності військовослужбовців ЗСУ при обороні стратегічних напрямків в цей важкий для країни час. 100 % опитаних отримала задоволення від волонтерської діяльності та надалі планують займатися волонтерською діяльністю.

З усього вище сказаного можна зробити висновок, що волонтерський рух активно розвивається в країні в часи, що змушують бути згуртованими заради спільної ідеї. І хоч часто волонтери досить різні за спрямованістю та формою діяльності, всі вони є проявом громадянської та соціальної свідомості.

Це люди, які беруть на себе відповідальність за інших, за своє село, за свою громаду, країну, мають ідеї та плани щодо покращення життя навколо себе. На разі ми маємо потужну базу волонтерів у громаді та свідомих, активних, вихованих у найкращих традиціях національно – патріотичного виховання учнів ліцею — майбутнього нашої громади. Тож впевнено можна говорити про позитивний вплив волонтерства на розвиток громади. Бо лише тісна співпраця між державними органами (владою), волонтерами (що стануть офіційними громадськими організаціями) та бізнесом (як спонсорами) допоможе громаді розвиватися більш ефективно. Адже тепер кожен в Україні знає ціну незалежності та не дасть її спаплюжити. Разом до перемоги та світлого майбутнього!

 

Список використаних джерел

  1. Загальна Декларація про волонтерську діяльність [Електроний ресурс]:

сайт Всеукраїнського громадського центру «Волонтер». – Режим

доступу: http://www.volunteer.kiev.ua/pages/70-zagalna_deklaracya_volonterv

  1. Постанова КМУ №1895 Про затвердження «Положення про волонтерську діяльність у сфері надання соціальних послуг» ». – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1895-2003-%D0%BF#Text
  2. Закон України «Про волонтерську діяльність» [Електроний ресурс]: сайт

Верховної Ради України. – Режим доступу : http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/3236-17

Цитата

Які перспективи волонтерства серед дітей та молоді у вашій громаді?

Цитата

Анна Шмарко, Парламент дітей Великосеверинівської громади

На мою думку, діти, що активно долучаються до волонтерської діяльності вже не зможуть без цього. У нашій громаді активно діє Молодіжна рада Великосеверинівської громади та ГО "Молодіжна ліга Кіровоградщини". Навіть зараз подають заявки та виграють гранти на реалізацію проєктів. Дітям та молоді Великосеверинівської громади є на кого рівнятись і долучатись в майбутньому.

Цитата

Доброго дня! Я приставниця Бобринецького МПД.Скільки ви вже займаєтеся волонтерством?

Цитата

Анна Шмарко, Парламент дітей Великосеверинівської громади

Вітаю. Такого широкого масштабу наша волонтерська діяльність набула після повномасштабного вторгнення. Раніше брали участь у різних благодійних акціях на допомогу тваринам,  воїнам АТО, допомагали людям похилого віку та ін.

Цитата

Я учениця  з КЗ" Чарівнянськиї ліцеї " Мочеброд Світлана

Дякую😉

Цитата

Анна Шмарко, Парламент дітей Великосеверинівської громади

Відповідь Мочеброд Світлана

Світлано, дякуємо за коментар ❤️

Цитата

Посєвкіна Софія парламент дітей Кетрисанівської сільської ради.

Доброго дня,ми теж працюємо громадою,цікаво як саме ви об'єдналися для роботи в волонтерстві?

Цитата

Анна Шмарко, Парламент дітей Великосеверинівської громади

Відповідь Посєвкіній Софії

Осередок волонтерської діялькості розташовується у школі, волонтерять вчителі, учні, батьки учнів. Наш вчитель географії був на фронті з 26 лютого 2022 року, у січні 2023 року демобілізувався і повернувся до роботи. Віталій Васильович спілкується з багатьма волонтерами (ті що свого часу допомогали йому), наприклад, волонтери з Івано Франківська показали нову техніку плетіння сітки. І от саме те, що процес навчання і волонтерство є невідділеним і непереривним це нас об'єднує і мотивує працювати разом для перемоги.

Цитата

Долінська Анастасія, КЗ "Кетрисанівський ліцей" Кетрисанівської сільської ради.

Дійсно, волонтерство є силою, яка об'єднує громаду та сприяє покращенню життя навколо нас. Тісна співпраця між державними органами, волонтерами та бізнесом важлива для ефективного розвитку громади та збереження незалежності. Разом до перемоги та світлого майбутнього! Це свідчить про важливість громадянської та соціальної свідомості.

Хочу поставити вам запитання: які плани розвитку волонтерського руху на майбутнє?


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.