Регіональна інтернет-конференція

Держава в смартфоні. Чи це реально?

Дія (скорочення від «Держава і я») — український e-сервіс державних послуг. Презентація проєкту відбулася 6 лютого 2020 року. Дія — це мобільний застосунок з цифровими документами та портал з публічними послугами онлайн.

«Держава в смартфоні» — експериментальний проект концепції у сфері надання електронних адміністративних послуг, який був анонсований 6-м президентом України — Володимиром Зеленським; система онлайн-взаємодії центральних органів виконавчої влади України та інших державних інформаційних систем між собою та з фізичними та юридичними особами, заснована на автоматизації і оптимізації усіх державних функцій.

Перші цифрові послуги «Держава в смартфоні» запрацювали у 2020 році, серед яких електронні посвідчення водія, техпаспорт. Інші цифрові послуги повинні запрацювати упродовж 3-5 років.

Автор та власник проєкту: Міністерство цифрової трансформації України.

Дія - проєкт, який допоможе державі перейти на новий рівень розвитку.

Дія — це онлайн-сервіс, що згодом стане універсальною точкою доступу громадян і бізнесу до всіх електронних державних послуг за єдиними стандартами. Дія охоплює портал, мобільний застосунок, платформи Дія.Цифрова освіта та Дія.Бізнес.

Із цим мобільним застосунком ми зможемо позбавитися черг під кабінетами, з легкістю оформити документи ,провести електронний перепис, перейти з одного виду пенсій на інший, дозволити собі залишити паспорт вдома та інші функції.

Так засвідчують нас розробники даного сервісу. 

З впевненістю можна сказати це те, що необхідно кожній людині в ХХІ столітті.

Але, чи можна створити за такий короткий проміжок часу настільки масштабний проєкт ,та чи готова наша держава до таких змін ?

Загалом, якщо взяти мобільний додаток "Дія", то це й справді зручний девайс із приємним інтерфейсом, але не вдосконалений, та без всіх функцій, які обіцяли запустити. Нас запевнили, що відразу будуть доступні всі необхідні документи для водіїв та цифровий студентський квиток. І тут виникло непорозуміння, від дати релізу даного додатку пройшло чимало часу, але студентські квитки стали доступні лише 7 квітня, а із всіма необхідними документами й посвідченнями для водіїв виникли проблеми. Не всі водії можуть внести необхідні дані, оскільки система іще не є вдосконаленою (про це свідчать негативні відгуки та коментарі до цього додатку в AppStory/ Google Play).

Навіть якщо вдасться подолати людський фактор, усе одно виявиться, що перебудувати роботу існуючих держорганів не вийде. "Електронну державу" треба створювати з нуля.

Держава хоче залучити всіх громадян до участі в цьому проекті ,але чи мають змогу це зробити люди у віці ? Однозначно ні, окремі випадки коли пенсіонер вміє користуватися своїм девайсом ,який не відстає за модою це звісно добре, але таких одиниці. 

Більша частина населення України не має змоги користуватися стабільним та потужним Інтернет з'єднанням та зв'язком ,яке необхідне для функціонування та виконання дій на сервері. Зареєструватися можна лише за допомогою BankID, тобто ,якщо маєте власний обліковий запис в банку, а це значить, що користуватися цим додатком може не кожен. Таких здавалося не значних, але досить помітних промахів досить багато.

Проєкт "Держава в смартфоні" ,справді зручна й цікава задумка ,яку вже вдалося реалізувати ,і це лише перший крок ,тому надіюсь що в ближньому майбутньому ,нас очікує й справді щось грандіозне.

"Загалом наша мета – зробити так, щоб усі відносини з державою людина могла здійснювати за допомогою звичайного смартфона та Інтернету. Зокрема голосувати – і це наша мрія, і ми це зробимо – на президентських, парламентських чи місцевих виборах. Це виклик. Амбітний, але досяжний", – Володимир Зеленський.

 

Джерела: https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%96%D1%8F_(%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%96%D1%81)
https://tsn.ua/amp/ukrayina/derzhava-v-smartfoni-uryad-prezentuvav-dodatok-dlya-smartfoniv-diya-1487046.html
https://biz.ligazakon.net/ua/news/189691_derzhava-u-smartfon-sta-realnstyu-noviy-dodatok-dya

Підготувала Сайко Дарина, член Петрівського РПД

Ідея створити державу в смартфоні непогана, та до її повної реалізації ще ой як далеко. Адже тим, кому дійсно була б зручною така опція, вона недоступна. Провести операції дистанційно зручно тим, хто віддалено живе від пунктів надання послуг. І тут виникають проблеми: слабкий інтернет; низький рівень життя, що не дозволяє купити хороший смартфон; похилий вік людей, які не вміють в повній мірі користуватися девайсами. То можливо треба розпочинати з вирішення економічних питань і орієнтуватися не лише на жителів мегаполісів, а й на сільську місцевість, яка переважає в Україні???

Ідея хороша, але більшість ідей у нас закінчується на стадії обговорення. Для літніх людей це буде проблемою. Навіть зараз більшість із них не можуть оплатити комунальні послуги, не маючи доступу до інтернету, отримуючи пенсії від поштарів. Тому розпочати потрібно саме із цього.

Держава в смартфоні була б величезним проривом! Але, на жаль, в нашій країні можуть тільки запустити, анонсувати... але не прорахувати, не подивитися наперед... і не довести до кінця, щоб кожен зміг дійсно помахом пальця вирішити свої питання. А з приводу того, що багато пенсіонерів не зможуть користуватись такими новинками, то майже у всих є молоді рідні: діти, онуки, які зможуть допомогти. Ну а ті, хто не зможе все ж таки вирішити проблему он-лайн, я думаю будуть прийняті так, як і раніше очно.

Держава у смартфоні - це добре, але здебільшого для молоді. Люди старші не завжди мають смартфони, про доступ до інтернету я й не говорю. А так ідея чудова, бо зручно за допомогою смартфона показувати свій паспорт, водійські права тощо, не потрібно носити із собою документи!


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.