Регіональна інтернет-конференція

Ефективні практики протидії булінгу в дитячому та молодіжному середовищі. З досвіду роботи.

Цитата

Мочеброд Світлана

лідерка парламенту дітей

 Кетрисанівської громади

 

Ефективні практики протидії булінгу в дитячому та молодіжному середовищі.

З досвіду роботи.

Жорстокість є завжди результат страху,
слабкості і боягузтва. 

Гельвецій Клод Адріан

Булінг серед дітей старшого віку та молоді має свою специфіку. Дослідження доводять, що серед старших дітей та молоді булінг трапляється найрідше, а також рідше проявляється у формі фізичного насильства. Найпоширеніші прояви в цьому віці є: залякування, шантаж (глузування та кібербулінг), поширення пліток.

Найбільш ефективною роботою в цій віковій групі , де є булінг, є робота з формування відносин за принципом рівний-рівному. Необхідно сформувати таку атмосферу, яка сприятиме, аби кожний відчував свою значимість для колективу, особисту цінність, не боявся говорити про свої переживання в колі однолітків.

Важливо, щоб діти могли у спільному колі обговорювати проблеми. Вчитель в таких розмовах відіграє роль тьютора або ментора.

В нашому ліцеї постійно проводяться різні заходи, тренінги психологічні хвилинки з профілактики булінгу. Наш учнівський парламент теж долучається до цієї проблеми. Адже усі мають дійти єдиної думки, що насильство, цькування, дискримінація за будь-якою ознакою, сексуальні домагання і нетерпимість у навчальному закладі є неприйнятними.

Вивчення прав людини і виховання в дусі миру має бути постійно. У нас проходили  акції толерантності; благодійні ярмарки; флешмоби під гаслом «Ми проти булінгу», «Ми за безпечне освітнє середовище»; виставки плакатів та малюнків «Світ без насилля». Дуже захопила робота з виготовлення та розповсюдження нашими лідерами учнівського самоврядування профілактичних та пропагандистських буклетів «Явище булінгу – руйнація суспільства».

Багато кропіткої роботи було проведено для досягнення цієї мети, але зупинятися не можна. Ще потрібно попрацювати над вдосконаленням. системи протидії насильству та булінгу в дитячому та молодіжному середовищі.

Цитата

Протидія проявів булінгу

Парламент дітей Вільшанської селищної ради

Захист дітей від жорстокого поводження, попередження злочинів є важливим, соціально значущим і актуальним завданням не тільки для працівників освіти, а й для органів учнівського самоврядування.

Булінг – тривожна тенденція, особливо для сучасного дитячого і молодіжного середовища. За результатами дослідження, проведеного депутатами парламенту дітей Вільшанської селищної ради у 2023 році, 56% дітей у Вільшанській селищній громаді у віці від 12 до 18 років стикалися з проблемою булінгу. Найбільш вразливими до булінгу є сором’язливі, зі зразковою поведінкою діти, а також діти, які, в силу різних життєвих обставин, «замкнуті в собі», закриті для спілкування. Найчастіше діти піддаються цькуванню з боку однолітків за свій зовнішній вигляд, переконання, поведінку, а також через різні життєві обставини тощо. Результати опитування говорять про найрозповсюдженіші причини булінгу – ігнорування дорослими цькування (27%).

Коли ми проводили для однолітків заняття з елементами тренінгу з профілактики булінгу, ми дізналися, що хлопці частіше за дівчат піддаються булінгу всіх форм, окрім навмисного залишання поза справами та поширення неприємних чуток. 

Серед дівчат сказали, що вони стають жертвами неприємних чуток мінімум кілька разів на місяць. Явище булінгу має різний характер, проявляється як у формі одноразових, так і систематичних дій, які завдають великої шкоди дітям.

  Проводячи для однолітків різноманітні заходи з попередження булінгу ми виявили, що більшість дітей сприймають знущання як належне, тобто в таких ситуаціях є в статусі свідка, і не стають на захист жертв булінгу (іноді через те, щоб самим не стати жертвою). Деякі щодня це бачать і нічого не роблять. Якщо у своєму класі діти скажуть, що це ненормально, не смішно, не цікаво – в більшості випадків булінг припиняється. Результати наших досліджень переконливо свідчать, що діти, закриті до спілкування, а також діти з сімей з низьким рівнем прибутку, піддаються булінгу вдвічі частіше ніж інші.

Висновок. Унаслідок поширення булінгу серед дітей постала гостра потреба в постійному проводженні заходів  щодо запобігання цьому явищу в освітніх закладах. Парламент дітей Вільшанської селищної ради проводить тренінги, метою яких є виховання молоді в дусі толерантності один до одного, демократизму, людяному ставленні до однолітків. Такий підхід сприяє викоріненню булінгу не лише на практиці, а й у свідомості дітей. Змушує замислитися над проблемою всіх, хто може посприяти її подоланню – батьків, педагогічних працівників, правозахисників, психологів і, безперечно, нас - однолітків, які власним прикладом проробляють ефективні

механізми протидії шкільному цькуванню.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.