Регіональна інтернет-конференція

Ефективні практики протидії булінгу в дитячому та молодіжному середовищі

Цитата

Ефективні  практики

протидії булінгу в дитячому та молодіжному

середовищі

З досвіду, Артема  Гончара,

лідера парламенту дітей

 Кетрисанівської громади

 

Знущання, цькування, залякування, збиткування - це булінг. Не є секретом, що й сьогодні, у ХХІ столітті, є такі випадки насилля над слабшими, добрішими чи меншими.

Я звичайно є великим противником даного способу спілкування, й завжди намагаюся втрутитися у такі невиховані розмови, коментарі та тиск.

Так, наприклад, при вербальному булінгу, кривдник може ображати про фізичний стан, релігію, особливості стилю одягу, етнічність чи інвалідність. А при фізичному - багаторазові фізичні удари, небажані дотики, підніжки та стусани.

При соціальному булінгу - недопускання до групових форм роботи, таких як обговорення, наприклад, спільних дій для проведенні свят, походів чи днів народжень. Тобто відокремлення однієї особи від колективу друзів, однокласників  - змова проти одного.

Ще є кібербулінг, коли відбувається цькування через соціальні мережі, пересилка неоднозначних фото, обзивання по телефону, знімання на відео бійок чи інших принижень, ведення зйомок в переодягальнях і викладання відео в мережу Інтернет чи поширення серед дітей, цькування чи переслідування через соціальні мережі.

Але, як справитися із неприпустимими образами? Як саме поводитися, коли на особистість тиснуть? Чи слід чинити так само із кривдником й постійно потрапляти в жахливі ситуації через непорозуміння?

На всі "за" й "проти" є завжди слушні поради:

  • намагайтесь уникати сварок, зробіть вигляд, що вам байдуже і йдіть геть. Така поведінка не свідчить про боягузтво, адже навпаки, іноді зробити це набагато складніше, ніж дати волю емоціям.
  • Якщо ситуація не дозволяє вам піти, зберігаючи самовладання, використайте гумор. Цим ви можете спантеличити кривдника/кривдників, відволікти його/їх від наміру дошкулити вам.
  • Стримуйте гнів і злість. Адже це - саме те, чого домагається кривдник. Говоріть спокійно і впевнено, покажіть силу духу.
  • Не вступайте в бійку. Кривдник тільки й чекає приводу, щоб застосувати силу. Чим агресивніше ви реагуєте, тим більше шансів опинитися в загрозливій для вашої безпеки і здоров'я ситуації.
  • Не соромтеся обговорювати такі загрозливі ситуації з людьми, яким ви довіряєте. Це допоможе вибудувати правильну лінію поведінки і припинити насилля.
  • Зберігайте спокій.
  • Розкажіть дорослому, якому найбільш довіряєте, про те, що трапилося, або повідомте дорослим про це анонімно.
  • Поговоріть про це зі своїми братами чи сестрами, або з друзями, щоб не здавалося, що ви самотній.
  • Зателефонуйте на «гарячу лінію»

Ніколи не відповідайте кривднику тим самим!

Залишайтесь вихованими та стриманими завжди у будь - яких ситуаціях!


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.