Регіональна інтернет-конференція

Жодних рішень про молодь без молоді

Долинський РПД

Семокоп Владислав, Карабанова Дарина

 

         Молодіжна політика - це цілеспрямована діяльність за допомогою якої вирішуються проблеми молоді та створюються умови, необхідні для становлення особистості молодої людини, для її інтегрування в суспільне життя. Це діяльність за допомоги якої, досягається порозуміння між молоддю, суспільством та його окремими групами.

         Розглянемо основні елементи молодіжної політики, притаманні країні Ірландія та основні підходи до вирішення молодіжних проблем.

        Беручи за основу, учасників молодіжного сектора, способи координації молодіжної політики, молодіжне законодавство, в розвинутій країні Європи – Ірландії  молодіжна політика з обмеженим сектором тобто , молодіжну політику частково передано до спеціалізованого молодіжного сектора, а частково розподілено серед традиційних секторів таких, як освіта, працевлаштування, охорона здоров’я і та ін.

        Щодо спеціального молодіжного законодавства: у Ірландії та усіх країнах Європи ратифікували Конвенцію ООН про права дитини (від 20 листопада 1989 р.). Законодавство країн Західної Європи включає в себе забезпечення життєдіяльності в різних галузях молодіжної політики: освіта, соціальна допомога і захист, професійне навчання, працевлаштування, робота з правопорушниками, охорона здоров’я та ін., де молодь розглядається як окрема категорія населення.

        Модель молодіжної політики Ірландії ґрунтується на глибоких традиціях і є громадівською, тобто робота з молоддю спрямована на роботу в громаді, але традиційно вплив держави на роботу з молоддю обмежений, і, попри тенденцію все більшої і більшої координації молодіжної політики, навіть сьогодні ця модель характеризується сильним впливом громади. Цей вплив є наочним, коли імплементація (здійснення, виконання державою міжнародних правових норм) молодіжної політики делегується від держави до інститутів громадянського суспільства. Панівний образ молоді – “молодь як проблема”, і найважливішими проблемами є проблеми соціального виключення молоді, продовження періоду молодості та участь молоді в громадському житті. Цільовими групами державної молодіжної політики є, головним чином, конкретно визначені різні групи молоді із особливими потребами, а головною метою – запобігання соціальним проблемам. 

        Ця модель молодіжної політики характеризується мінімальним впливом держави щодо соціального забезпечення, але у зв’язку зі збільшенням проблем, пов’язаних із соціальним виключенням молоді, в останні роки вона все більше тяжіє до ліберальної (індивідуальні свободи людини є правовим базисом суспільства та економічного ладу) моделі. 

В Ірландії нагромаджено багатий досвід формування й реалізації молодіжної політики та роботи з молоддю взагалі. Характерною особливістю молодіжної політики є те, що така політика, головним чином реалізується у трьох напрямках, а саме: держава, її органи та інститути громадянського суспільства займаються вирішенням актуальних проблем молоді у соціально-економічній, культурно-освітній сфері та у підтримці молодіжного руху.

Враховуючи досвід країн Західної Європи щодо реалізації молодіжної політики, необхідною умовою її ефективності є збільшення видатків з державного бюджету та вдосконалення механізмів надання фінансової підтримки в тих сферах, що стосуються роботи з молоддю.

      Молодь – саме та сфера, де мають застосовуватися ці принципи: 

- відкритість: забезпечення молодих людей інформацією на їх рідній мові, щоб вони могли зрозуміти діяльність Європи й політику, яка їх безпосередньо стосується; 

- спільна участь: залучення молодих людей до обговорень та прийняття рішень, що стосуються їх безпосередньо та громад, до яких вони належать;

 - відповідальність: розробка нових структурованих форм співробітництва між країнами-членами й європейськими закладами, що дозволить перекласти певну міру відповідальності на молодь та задовольнити таким чином її прагнення;

 - ефективність: отримання якнайбільшої користі від того, що молоді люди готові взяти на себе відповідальність за вирішення суспільних проблем, зробити свій внесок в успішний розвиток стратегій, спрямованих на формування майбутнього Європи;

 - згуртованість: розробка спільного бачення різних політичних курсів, що безпосередньо стосуються молоді на різних рівнях, де їх участь приносить користь. 


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.