Регіональна інтернет-конференція

З досвіду роботи парламенту дітей та молоді Новоукраїнської громади

Цитата

Парламент дітей та молоді

Новоукраїнської громади

Одним із практичних прикладів партнерства дитячих організацій та державних установ, реальним кейсом  успіху у Новоукраїнській громаді є реалізація проекту «Корпорація «MainStream» та «Місця для прийняття рішень».

У Новоукраїнській міській територіальній громаді під час досліджень було з’ясовано, що найбільший рівень зацікавленості до залученості у прийнятті рішень є у аудиторії віком 14-24 років, чисельність якої у громаді складає 1760 особи, з них 919 чол.ст. та 841 жін.ст. У свою чергу, позитивні відповіді цільової аудиторії щодо активної громадської позиції значимо перебільшує кількість стверджувальних відповідей щодо залучення до прийняття рішень у громаді. Саме тому, ініціативною групою «Y-Z» було ініційовано та розроблено проект «Корпорація «MainStream», який надав дітям і молоді міста та сіл громади можливість взяти безпосередню участь як у формуванні політики з питань, які впливають на їх життя (освіта, інфраструктура і архітектура, місцевий економічний розвиток, захист прав, культура і дозвілля, спорт тощо), так і в процесах прийняття владних рішень, набути досвіду роботи в органах місцевого самоврядування, що забезпечило створення передумов для їх особистісного, професійного зростання і успішної суспільно-політичної діяльності. Основними цілями проекту стали: 1. підвищення рівня обізнаності дітей та молоді Новоукраїнської ТГ щодо механізмів управління громадою через надання учасникам проекту необхідних знань та навичок шляхом проведення тренінгів та вебінарів; 2. залучення молоді до прийняття рішень через введення посад радників на безоплатній основі у структурні підрозділи виконавчого комітету міської ради. Цільова аудиторія проекту: діти і молодь 14-24 років (40 ос.: з них: 12 чол.ст., 28 жін.ст., 18 ос. віком 14-17, 12 ос. віком 18-21, 10 ос. віком 21-24, 8 ос. проживають на сільських територіях), які проживають на території Новоукраїнської громади. Форма проведення заходів проекту: он-лайн, платформа ZOOM.

Основні етапи проекту:

  1. Промоція проекту «Корпорація «MainStream», створення сторінки проекту в соціальній мережі, анонсування проекту, реєстрація учасників. Під час проекту учасники у групі та свої ел. адреси отримували анонси на події, у групі розміщувалися по завершенні заходів матеріали спікерів.
  2. Форум-відкриття проекту «Корпорація «MainStream» on-line «Step by Step». Презентація проекту.
  3. Проведення навчальних заходів:

«Реалізація молодіжної політики в громаді»

«Можливості для дітей та молоді в Новоукраїнській ОТГ та практичні кейси їх реалізації»

«Механізми залучення дітей та молоді до прийняття рішень у громаді»

«Портрет та роль радника в структурних підрозділах виконавчого комітету міської ради»

  1. Он-лайн опитування учасників щодо обрання ними пріоритетного напрямку роботи. З метою обрання для кожного з учасників напрямку найбільш пріоритетного для роботи у ролі радників, до опитування були додані короткі резюме структурних підрозділів/комунальних закладів про їх діяльність.
  2. «Світове кафе». Формат спілкування, в ході якого учасники проекту дізналися про роботу структурних підрозділів/комунальних установ міської ради від їх керівників, мали змогу задати питання та висловити свої пропозиції. Спілкування проходило у створених сесійних ZOOM залах відповідно попередньо визначених пріоритетів учасників: освіта; культура і туризм; житлово-комунальна сфера і архітектура; економіка і підприємництво; захист прав дітей; соціальні послуги для сім’ї, дітей та молоді; молодіжна політика і спорт; інформація і комунікація в громаді. При цьому учасники мали змогу остаточно визначитись, до діяльності якої структури хотіли  би долучитися у ролі радників на безоплатній основі.

Під час заходів учасники отримали якнайбільше інформації про механізми роботи з молоддю в громаді та яким чином їх використовувати, можливості для дітей та молоді в громаді, навички комунікації та співпраці. Також, учасники мали змогу ознайомитись з діяльністю структурних підрозділів, комунальних закладів громади від їх керівників у форматі «Світове кафе», поспілкуватись, задати запитання та обрати для себе напрямок найбільш пріоритетний для роботи у ролі радників.

Навчальна частина проекту була спланована  ініціативною групою таким чином, щоб під час заходів учасники отримали якнайбільше інформації про механізми роботи з молоддю в громаді та яким чином їх використовувати, можливості для дітей та молоді в громаді, навички комунікації та співпраці. Також, учасники мали змогу ознайомитись з діяльністю структурних підрозділів, комунальних закладів громади від їх керівників у форматі «Світове кафе», поспілкуватись, задати запитання та обрати для себе напрямок найбільш пріоритетний для роботи у ролі радників.

За клопотанням ініціативної групи міським головою було видано розпорядження «Про затвердження Положення про молодіжних радників на громадських засадах у виконавчих органах Новоукраїнської міської ради та форми посвідчення молодіжного радника». У свою чергу, це забезпечило активне залучення дітей та молоді абсолютно до всіх сфер громади (освіта, інфраструктура і архітектура, місцевий економічний розвиток, захист прав, культура і дозвілля, молодіжна політика, спорт тощо), їх робочих груп щодо розробки Програм, Планів, заходів з подальшим залученням до їх практичної реалізації.

З метою життєздатності проекту, ініціативною групою і надалі продовжується проведення заходів щодо активізації, залучення до прийняття рішень дітей та молоді на місцевому рівні.

На сьогодні, 40 учасників проекту з числа дітей і молоді віком 14-24 рр. отримали змогу стати радниками у структурних підрозділах/комунальних закладах громади.

 

 


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.