Регіональна інтернет-конференція

модель раціонального споживання

Цитата

Дементьєва Жанна, Теренюк Софія,

команда «Стійкі» ПД Петрівської ТГ

 

Зростання доходів населення, присутність на ринках величезного різноманіття товарів перетворює наше суспільство на так зване суспільство споживання. У такому суспільстві рівень споживання набагато перевищує рівень, необхідний для задоволення біологічних потреб. За допомогою реклами споживачів переконують, що володіння певною річчю підвищить їх статус в очах тих, хто поруч. Такий підхід спонукає купувати останні моделі мобільних телефонів або модне вбрання, що не є предметом першої необхідності.

Зокрема дослідники вказують, що українці більше схильні до марнотратства в порівнянні з європейцями: ми більше схильні придбати якусь річ, яка нам не по кишені, або із шиком прийняти гостей на свята.

Як же цьому зарадити? Рецепт існує, його розробляють та впроваджують у всьому світі під назвою «раціональне споживання».

Багато хто чув про відповідальне споживання, але у раціонального є своє окреме визначення. Якщо в першому випадку акцент робиться на турботу про планету, то раціональне споживання зосереджено більше на здоровий підхід до вибору одягу, відмову від зайвих, необдуманих покупок. Раціональний споживач - це той, хто використовує розум у своїх рішеннях щодо витрат. Таким чином, він враховує всі плюси і мінуси товару чи послуги, які потрібно придбати. Цей тип споживача є протилежністю імпульсивному, це той, кого захоплюють емоції, роблячи покупку.

Основними правилами раціонального споживання є:

  1. Перш ніж купити – досліди

Якщо ти вже вирішив, що тобі необхідна конкретна річ, досліди існуючий асортимент – варто розуміти, за що ти платиш: за бренд чи за річ. Досліди цінові пропозиції та склад товару.

  1. Не нагромаджуйте речі

Передовсім це стосується одягу та взуття. Не відкладайте подалі у шафу все, що не підійшло або просто набридло. Якісні речі у доброму стані можна продати або подарувати охочим, тим самим подовжити їм життя. Вторинний ринок хороших речей дає змогу вдягатись стильно та не витрачати забагато коштів на шопінг.

  1. Якщо купляєте нове, давайте «друге життя» старому

Коли ви купуєте нову річ, переконайтеся, що ваші старі речі підходять для подальшого використання. Продавайте, віддавайте, переробляйте старе, а не просто кладіть його у смітник.  Стіл можна реставрувати, ноутбук – відремонтувати, із футболки, светрів або джинсів зробити ковдру або торбинку.

Усе, що неможливо реставрувати, здавайте на переробку у найближчий пункт прийому вторсировини. Однак, варто спершу туди зателефонувати та дізнатися, чи приймають саме ті речі, які плануєте утилізувати.

Наприклад, не всі пункти приймають текстиль, а от у притулках для тварин його здебільшого візьмуть охоче.

  1. Думайте про причини-наслідки

Перш ніж купляти товар, варто подивитися на вплив вашої покупки більш широко. Чи дійсно потрібно купляти новий телефон, якщо старий справно працює і задовольняє ваші потреби?

  1. Контролюй свої фінанси

Коли ти обрав, що будеш купляти і де – чітко встановлюй планку. Наприклад, бери з собою стільки грошей, скільки запланував першочергово на конкретну річ. Нічого зайвого. Якщо ти прихильник оплати карткою, то встанови ліміт на витрати.

  1. Пам'ятайте. Непотрібне можна повернути

Агресивний маркетинг, ще й у масовому прояві, може вплинути навіть на найраціональнішого покупця. Тож, якщо вже ви потрапили під дію масового знижкового психозу і купили непотрібні вам речі – законодавство вам у допомогу! За наявності чека ви можете повернути непотрібні або браковані речі назад до магазина протягом 14 днів.

  1. 7. Економте

Економоти можна на всьому: використання води, електроенергії, харчових продуктів, паперу тощо.

Так для води використовуйте насадки-аератори для кранів. Вони змішують воду із повітрям, розділяють потік і тим самим зменшують його натиск. Виробники зазначають, що з такою насадкою можна зменшити витрати води до 60% (з 12 л до 4 л за хвилину)

Для економії електроенергії замініть лампи в оселі на енергозберігаючі, зможете заощадити за електрику у 4-6 разів. Менше електроенергії витрачати допоможуть начисто вимиті вікна, світлі стіни та чисті, світлі абажури на світильниках. Чисте  та світле помешкання   зекономить 10% електрики.

Не заходьте в продуктові магазини голодними, купуйте продукти за списком, розраховуйте на кількість членів сім’ї, не купуйте зайвого.

Повністю відмовитися від паперу – складно, але мінімізувати його споживання – реально. Почати можна з малого: віддати перевагу серветкам із переробленого паперу або тканинним хусткам, нотаткам у телефоні замість стікерів. На роботі обрати альтернативи паперовим щоденникам. Для планування використовувати сервіси на кшталт Trello, ‎Google Calendar або ‎Evernote. Намагатися не друкувати зайві документи, використовувати за нагальної необхідності чернетки.

  1. Долучайтесь до sharing economy

Шерінгова економіка заснована на спільному використанні товарів і послуг, оренді та бартері замість володіння. Вона виникла на хвилі світової фінансової кризи 2008 року. Суть шерингової економіки простіше за все ілюструвати на прикладі перфоратора. Коштує він близько 2 тисяч грн. За весь час зберігання вдома пристрій для побутових (не професійних) потреб використовують 15-20 хвилин. Так чи варто купувати його, чи простіше орендувати?

Чи дотримуються члени нашого парламенту дітей означених правил? Намагаємося! Найвдаліше виходить з «другим життям» речам, зокрема щорічно проводимо акцію «Поділись своїм теплом» - передача одягу, взуття, іграшок тощо сім’ям, які цього потребують; спробували самостійно робити лавочки біля шкіл з підручних матеріалів, проводили конкурс «Нове життя старим речам». А також проводимо просвітницьку роботу щодо економії води та  електроенергії через розповсюдження інфографіки «Абонемент на життя». А в повсякденному житті вчимося й інших правил разом з батьками.

Отже, у наш час раціональне споживання - це необхідність, а не просто тренд. У книзі Happy Money психолог і професор University of British Columbia Елізабет Данн і професор Harvard Business School Майкла Нортона довели, що скупчення речей не робить нас щасливими. Хорошим вкладенням можуть стати враження і емоції.

 

 

 


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.