Регіональна інтернет-конференція

Молодіжна політика Словаччини

 Примак Надія

                                                                                                           Учениця 9 класу

                                                                                                       Філія «Жовтнева ЗШ I-II ст.»КЗ 

                                                                                                        «Димитрівське  НВО ЗШI-II ст.»

                                                                                           Керівник: Носачова  Катерина Володимирівна

Вступ

          Молодіжна політика – комплексне явище, що є результатом практичної, науково-теоретичної, ідеологічної та іншої діяльності соціальних інституцій стосовно молоді. Така політика здійснюється у всіх сферах життєдіяльності молоді як в її інтересах, так і в інтересах суб'єктів молодіжної політики. Суб'єктами її провадження є всі суспільні інституції, що взаємодіють безпосередньо чи опосередковано з молоддю, а також сама молодь. ООН, ЮНЕСКО вважають молоддю юнаків і дівчат віком від 17 до 25 років.  Тобто молодіжна політика – це певна система теоретичних положень стосовно місця, ролі та перспектив молоді в суспільстві, закріплених у нормативно-правових актах. Молодіжна політика охоплює всі сфери життєдіяльності молоді, включає питання, пов'язані з формуванням і вихованням молоді, охоплює процеси соціалізації, сукупність ідей щодо місця і ролі молоді в суспільстві та їхню реалізацію. Для реалізації такої політики передбачається необхідність створення спеціальних органів чи інших структур та фінансування. Молодіжна політика повинна бути розрахована на всю молодь і на її активну участь у громадському житті[1].

Актуалізація теми

Молодь на сьогоднішній день є найбільш мобільною та перспективною соціальною групою людей в будь-якій країні. Тому проблеми молоді повинні виходити на передній план розвитку країни.  Країни Європейського Союзу створюють для молоді єдиний простір для формування загальних європейських цінностей та формуванню європейської ідентичності.

 Теорія

В Словаччині інтенсивно обговорюється комплексна концепція молодіжної політики держави, де будуть активно співпрацювати два суб*єкти: бажання молоді виконувати свої обов*язки перед державою та готовність держави здійснювати реалізацію індивідуальних життєвих програм молоді. Саме для цього створені молодіжні організації.

IUVENTA – Словацький інститут молоді. Є найбільшою та найвідомішою організацією, що фінансується Міністерством освіти, науки, досліджень та спорту. IUVENTA організовує багато проєктів, конкурсів в тому числі олімпіад.

Рада молоді Словаччини. Об*єднує словацькі неурядові організації, що працюють з дітьми та молоддю.В неї також входить студентські організації, зокрема, Словацький скаутинг.

Словацький студентський союз середніх шкіл. Об*єднує активних учнів, що керують даною організацією та щорічно готують сім проєктів з різних тематичних категорій. Організація розвиває лідерські якості своїх членів.

Студентська рада та рада школи. В дану організацію входять представники школи чи ВУЗу та безпосередньо беруть участь в організаційній діяльності навчального закладу.(аналог шкільного парламенту та студентської ради в Україні).

Центри вільного часу. Кожне місто має свій Центр вільного часу – місце,де молодь активно проводить час та навчається чомусь новому. В таких центрах є тематичні групи: танці, музика, спорт та ін.

Інформаційний центр молоді .Організація,що надає інформаційну підтримку за різними напрямами – освіта, волонтерство, робота, подорожі, відпочинок і т.д. Її співробітники, навіть, надають допомогу по працевлаштуванню та психологічній допомозі.

Дитяча організація «Фенікс». Основний вид діяльності- заняття по тематичним категоріям з дітьми та підлітками: активний відпочинок на природі, ремесла, спорт, захист навколишнього середовища та ін.

Висновок.

Молодіжна політика Словаччини спрямована на процес виховання молоді, формування її світогляду, щоб молодь завжди намагалася бути не пасивною субстанцією, а активним суб'єктом діяльності, соціальних відносин і перетворень. Якщо порівняти молодіжну політику Словаччини та України, можна виділити спільні елементи: 

– соціальний ланцюг між державою, молодими людьми і суспільством через консультації та вплив; 

– поради та інформація про права молодих людей та можливості для них;

 – свобода культурного, творчого та політичного вираження; 

– культура продовження освіти і професійної освіти; 

– підтримка молодим сім’ям; 

– підтримка і заохочення активного проведення вільного часу;

– дослідження труднощів, з якими стикаються молоді люди;

 – сприяння міжнародним зв’язкам між молодими людьми.

 

Література.

  1. Луценко С. М., к.держ.упр., доц., СОІППО ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ МОЛОДІЖНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ ТА ЗА КОРДОНОМ: УПРАВЛІНСЬКИЙ АСПЕКТ https://nuczu.edu.ua/sciencearchive/PublicAdministration/vol4/23_2016.pdf
  2. 7 организаций, которые развивают потенциал молодёжи в Словакии

 https://svk360.com/7-organizatsij-kotorye-razvivayut-potentsial-molodyozhi-v-slovakii/

  1. Сторожук Р.П. Державна молодіжна політика в контексті європейського вибору україни: механізми ) : автореф. дис. … к.держ.упр. / Р. П. Сторожук. – Одеса, 2007. – 23 с.

До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.