Регіональна інтернет-конференція

Освіта Греції

Гребенюк Юлія та Клюєва Ольга
вихованці Євроклубу «Євродрузі»
Центру дитячої та юнацької творчості "ЗОРІТ"
Новоукраїнської міської ради
Кіровоградської області
на базі Новоукраїнського НВК – гімназії «Лідер»

 

Якісна освіта є важливою складовою в житті кожної людини, адже вона дозволяє рухатися вперед і досягати успіху. Освіта розвиває впевненість у собі, дає навички та знання, допомагає формуватися особистості. Освіта завжди відігравала особливо важливу роль у житті людини.
Грецька система освіти зародилася ще в епоху Древньої Греції і свого розквіту досягла в 6 столітті до н.е. Вже до 5 століття до н.е. серед вільних афінян важко було знайти неписьменних людей. У простих школах навчали читати, писати, рахувати. Викладали також музику, танці, гімнастику. У закладах більш високого рівня викладали арифметику, риторику, граматику, теорію музики, діалектику, геометрію і астрономію. У 4 столітті до н.е. з'являється і вища освіту. У той час знамениті філософи навчали за плату бажаючих логіці, історії філософії.
Сучасна Греція - спадкоємиця культури Стародавньої Греції, що вважається колискою західної цивілізації, батьківщиною демократії та західної філософії, основних принципів фізико-математичних наук, театру і сучасних Олімпійських ігор. Багата культурна спадщина і географічне положення роблять Грецію однією з найбільш відвідуваних країн світу. Це древня країна, історія та традиції якої налічують не одне тисячоліття.
На сучасному розвитку Греція має таку структуру освітньої системи, яка була прийнята у 1997 році:

  • початкова школа;
  • середня школа;
  • ліцей, технікум, профучилище.

Початкова школа
Коли дитині виповнюється 6 років, вона йде до першого класу. Перед школою діти ходять до дитсадків, де вони отримують додаткові навички. Навчання в початковій школі складає 6 років. Дитині викладають базові дисципліни, в день відбувається 5-6 уроків. У греків є одна особливість освіти: діти пишуть олівцями в підручниках, зошитами не користуються. Коли дитина переходить до 3 класу, то вводиться вивчення іноземних мов. Обов’язковою є англійська, а ще якусь можна вибрати самостійно. Це може бути німецька, французька, італійська і т. д.
Діти з обмеженими можливостями теж можуть отримати освіту. Для цього в звичайних державних установах створені спеціальні класи.
Середня школа
В кінці шостого навчального року видається атестат, який дає право потрапити в середню школу початкового рівня. Триває це навчання 3 роки, тобто в 16 років діти отримують атестат про обов’язкову середню освіту. Щоб потрапити до середньої школи, потрібно мати лише атестат про закінчення початкової школи. У середній школі вивчаються такі предмети:
основні предмети: новогрецька мова, математика, суспільствознавство фізкультура, музика, мистецтво, театральне мистецтво, англійська мова;
додаткові предмети: фізика, географія, історія, релігієзнавство, соціологія і політологія, друга іноземна мова.
Кількість уроків на день сягає 7, ускладнюються предмети. Починається вивчення фізики, хімії, глибоко вивчають математику.
Середню освіту можна отримати і у вечірніх школах, але там доведеться навчатися 4 роки замість 3. Після закінчення школи здаються іспити.
Принцип навчання дещо відрізняються від наших, до яких звикли ми. Розпочинається навчальний рік 15 вересня. Найвища відмітка за знання 20 балів. Тривалість уроку 40 хвилин. 9 років – за такий час можна одержати обов’язкову середню освіту у Греції.
Досліджуючи систему освіти у Греції, можна виділити декілька недоліків. Греція це народ, який дуже полюбляє свята і у святкові дні уроки не проводяться. Нерідко у країні відбуваються страйки, через що заняття скасовуються. Старшокласники теж можуть влаштовувати страйки, висуваючи свої вимоги. Тому на початку року багато шкіл можуть не працювати кілька тижнів. Як альтернатива державним школам, існують приватні школи в Греції хоча й платні, зате там можна легше отримати необхідні знання для здачі іспитів.
У приватних школах існують свої власні правила, але можна назвати деякі спільні. Такі школи мають пансіон або денну форму. Тут для навчання і життя все передбачено, тому батьки часто залишають дітей на повний пансіон. Учні школи мають єдину форму. Дуже добре викладаються іноземні мови, а інколи і самі предмети викладаються англійською. Щороку надається кілька стипендіальних місць. Отримати їх можна, маючи атестат з хорошими оцінками.
Вищі навчальні заклади
Греція є однією з найпопулярніших і провідних країн світу з усіх напрямків вищої освіти. Вища освіта в Греції - це престижне навчання з великими можливостями в майбутньому житті. Грецькі дипломи, сертифікати та вчені ступені визнаються в усьому світі. Рівень викладання в університетах країни стабільно високий. Переважна більшість викладачів займаються науковою діяльністю за кордоном. Учні в університетах Греції з року в рік займають провідні місця в різноманітних студентських олімпіадах (з інформатики, математики, астрономії, міжнародних відносин, права і т.д.).
Згідно з рейтингом найкращих університетів світу за спеціалізаціями - QS World University Rankings, у 2013 році п'ять університетів Греції увійшло в топ-200.Відбір проводився на основі оцінки 2.858 університетів світу, за 30 спеціальностями.
По таблиці рейтингу кращих університетів за фахом, до списку 200 кращих університетів світу увійшли такі університети Греції, як:
Університет ім. Аристотеля міста Салоніки
Національний Політехнічний університет Мецово (політехнічний);
Афінський національний університет імені Каподистрія;
Університет міста Патри;
Афінський університет економіки і бізнесу
Грецька освіта, маючи європейський рівень, зовсім недорога. Воно доступне і нашим співвітчизникам із середнім рівнем достатку. Греція надає відмінні умови для отримання освіти, а також безліч пільг для студентів. Практично при будь-якому університеті є курси іноземних мов, професійно-спеціалізовані курси, всілякі гуртки, спортивні секції і т.д. Участь для студентів безкоштовна. Навчання в грецьких ВНЗ - грецькою мовою, тому в перший рік студенти займаються вивченням мови. Крім грецького, додатково можна вивчати і покращувати знання англійської, німецької, французької та ін. Мов, відвідуючи їх факультативно (безкоштовно). Після закінчення мовних курсів студенти здають нескладний іспит з обраної спеціальності і продовжують навчатися за обраною спеціальністю.
В освітніх програмах існує науково дослідний курс, де більшу частину часу студенти приділяють власним дослідженням. Їх мета полягає в отриманні вищої міри кваліфікованої професії. 70% занять у грецькій системі навчання займають практичні заняття, завдяки яким студент має чудову можливість зарекомендувати себе в фірмі або компанії, де він буде практикуватися, а також продовжити там роботу після закінчення ВНЗ.
Підводячи підсумки, можна сказати, що освітня система Греції добре розвинена, діти та молодь мають всі умови для розвитку та навчання.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.