Регіональна інтернет-конференція

Унікальна можливість – успішний результат

Цитата

Олександрівський ПД

Я переконана, що у сучасному світі, коли поняття екології та збереження  природних ресурсів стають все більш актуальними, питання раціонального споживання набуває великого значення. Раціональне використання ресурсів стає необхідністю не лише для збереження навколишнього середовища, але й для забезпечення стабільності та процвітання суспільства.

В даний час посилена увага до раціонального споживання в усіх сферах життя обумовлюється саме через здійснення агресивних бойових дій на території України, що є прямою загрозою безпеки людини, навколишнього природного середовища та сталого розвитку не лише нашої держави, а й світової політики, економіки та екології в цілому.

Однією з ключових моделей раціонального споживання є модель «3R» - reduce, reuse, recycle (зменшуй, використовуй вдруге, переробляй). Ця модель стала особливо популярною в контексті збереження природних ресурсів та уникнення негативних екологічних наслідків від споживання.

Як стверджує сучасна українська дослідниця  Лариса Сергієнко, «Зростаючі потреби суспільства обумовлюють прискорення темпів економічної діяльності, а в умовах ресурсозалежності це призводить до негативних змін навколишнього середовища. Тому переробка та повторне використання вже вжитої продукції значно знизить  можливість екологічної катастрофи: накопичення великих обсягів відходів, які за інших умов можуть перетворитися в цінні ресурси».

До прикладу, взуттєва компанія TIMBERLAND і виробник шин Omni United об’єдналися, щоб випускати лінію шин, які можуть бути перетворені в підошву для взуття по закінченню терміну їх служби. Взуттєва і шинна індустрія є найбільшими споживачами необробленого каучуку. Тому така співпраця гарантує, що кількість шин, які будуть спалені, значно зменшиться.

Діяльність лідерів Олександрівського парламенту дітей також спрямована на раціональне споживання наявної продукції та збереження природних ресурсів. Ми долучаємося до всеукраїнських акцій щодо переробки пластику (акція «Кришечки збери – Україні допоможи») та проводимо власні майстер-класи по виготовленню побутових предметів з лози, очерету, кукурудзиння, як альтернатива пластикових ( творчі майстерні «Художній світ дитячих мрій», «Елементи декору в етно стилі»).

Отже, раціональне споживання відіграє ключову роль у забезпеченні екологічної стійкості та сталому розвитку суспільства. Воно вимагає уваги та зусиль усіх секторів діяльності та водночас надає можливість зберегти навколишнє середовище для майбутніх поколінь


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.