Регіональна інтернет-конференція

У громади є ми!

Цитата

Жабокрицька Христина Вадимівна

Голова комісії екології, спорту та здорового способу життя

 Парламенту дітей Великосеверинівської ТГ

Сьогодення потребує активної участi молодих громадян у життi суспiльства та в процесах творення рiшень важливих, як для закладів освіти, сіл, громад. А також умов, якi забезпечують таку участь. Активне залучення учнівської молодi, до розв’язання проблем, якi впливають на життя громади, – одне з головних завдань розвитку повноцінної особистості, яка може приймати рішення, критично мислити. Саме для цього потрібне створення належних умов для участi учнівської молодi  враховуючи такi принципи:

 

  • участь молодi в життi громади, що дає змогу самостiйно зробити вибiр;
  • завдяки активній участi учнівської молодi в громаді є можливість краще враховувати її потреби;
  • якщо проблеми молодi громада сприймає серйозно, то й молодь усвiдомлює свою частку вiдповiдальностi в житті громади;
  • учнівській молоді потрібно давати змогу самим визначити, яку саме участь у життi громади вони можуть брати, а не виконувати вказiвки дорослих.

 

Частіше за все учнівська молодь виявляють більше ініціативи і хочуть брати участь в процесі прийняття рішень, хочуть брати на себе відповідальність, їх не лякають труднощі чи те, що вони не зможуть зробити якісь дії якісно та своєчасно. Це є великим плюсом у активності молоді. Але, у молодих людей можуть бути деякі причини, їхньої безініціативності, наприклад:

-  не вистачає впевненості в собі та досвіду для здійснення діяльності або для участі в проєктах;

-   мають негативний власний досвід діяльності;

- відсутність взірця, позитивних прикладів для копіювання або наслідування діяльності;

- відсутність лідерських якостей, які можуть генерувати ідеї, управляти процесами;

-   негативне ставлення старшого покоління;

- страх, що їх діяльність не сприйматимуть серйозно;

- відсутність мотивації;

- відсутність підтримки педагогів, батьків, керівників громади.

Саме в закладах освіти, позашкільних закладах учнівська молодь може здобути навички активної соціальної участі у житті громади та суспільства. Проявити себе.

Важливо, щоб молодій людині було цікаво бачити себе в майбутньому громади, вдосконалювати та реалізовувати себе. Вплив молоді на процеси розвитку в громаді є надзвичайно важливим.

Досвід проєктної діяльності Парламентарів Великосеверинівської громади показав, що завдяки наполегливості та впевненості можна досягти висот.

“Саме тому, що ми вірили в реалізацію нашого задуму та діяли - ми отримали результат неймовірний. Наразі співпрацюємо зі спеціалістом із проєктної діяльності Великосеверинівської сільської ради, до нас дослуховуються навіть радяться. Залучають у процеси генерування проєктів та ідей щодо покращення життя в громаді не лише для молоді, а й для інших верств населення,” - так говорить Голова парламенту дітей Великосеверинівської громади Случ Анна.

Це мотивує молодь залишатися на місцях та працювати на розвиток своєї громади.

Учнівська молодь, яка має підтримку усвідомлює, що мають внутрішній потенціал стати справжніми творцями змін. Та не пропускають нагоди долучитися до таких змін.

Ми маємо можливості, потрібно лише діяти!

Я бачу перспективу у своїй громаді!

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Активізація молоді та залучення до діяльності з розвитку громад. https://decentralization.gov.ua/uploads/library/file/405/Youth_Engagement_Practices.pdf  ”Скажи своє слово”

https://rm.coe.int/have-your-say-manual-ukr/1680789a84

3. Сприяння позитивним змінам через розвиток потенціалу молоді. https://www.ua.undp.org/content/ukraine/uk/home/blog/2019/fostering-positive-change-by-empowering-young-people.html

Цитата

Назвіть, будь лааска, проекти, реалізовані спільно з селищною радою. (Наталія Дементьєва)

Цитата

Доброго дня! На сьогодні маємо реалізований проєкт спільно з органами місцевого самоврядування "Школа мрії" - облаштування шкільних коридорів м'якими меблями. Також проєкт "Щасливе дитинство" - облаштування інклюзивної кімнати для дітей з ООП. Працівники Великосеверинівської сільської ради завжди підтримують нас та долучаються  до ініційованих нашим парламентом акцій, заходів, подій.

Дякую за запитання.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.