Регіональна інтернет-конференція

Формула успішного майбутнього

Цитата

Олександрівський ПД

На мою думку, питання раціонального природокористування вітчизняного промислового виробництва залишається до кінця не вирішеним. Екологізація продуктів побутового вжитку в Україні ще тільки набирає масштабних обертів на державному рівні, чого не можна сказати про виробництво  приватних підприємств. Саме вони є генератором вжитку екотоварів для суспільства та держави, що надзвичайно ціниться серед споживачів.

Поняття циркулярної економіки з’явилося у 1990 році, як нова стратегія сталого розвитку і можлива альтернатива класичній економіці. У той період, як структурою лінійної економіки було «take, make, waste» - добути, використати, викинути; принципи ж економіки замкненого циклу мали вигляд 3R «reduce, reuse, recycle», тобто скорочення, повторне використання, переробка.

На думку доктора економічних наук Валерії Лойко, циркулярна економіка передбачає більш дбайливе ставлення та використання природних ресурсів і речей, які вже створено та використовуються у побуті, або ж заміна продукції з хімічними реакціями та термічними обробками на екологічні й природні матеріали.

У зв’язку з порушеною проблемою можна взяти до прикладу діяльність української компанії «WellPacks», яка спеціалізується на виробництві біорозкладних пакетів з кукурудзяного крохмалю. На мою думку, на відміну від паперових вони стійкі до вологи, витриваліші та зручніші у використанні.

Переслідуючи практику успішних підприємств, Олександрівський парламент дітей також мав на меті приєднатися до впровадження екоініціатив та прийомів циркулярної економіки у своєму середовищі та громаді. З початку 2023-2024 навчального року ми організували й провели майстер-класи і воркшопи з виготовлення кошиків з лози та очерету й елементів домашнього декору з кукурудзиння. Готові вироби продавалися на  благодійних ярмарках серед вихованців нашого  закладу позашкільної освіти , їх батьків та мешканців Олександрівщини, як аналоги поліетиленових пакетів, пластикової побутової продукції. А виручені кошти направлялися на допомогу воїнам у вигляді медикаментів, портативних пальників, газових балонів.

Отже, економіка замкненого циклу сприяє сталому управлінню природними ресурсами та допомагає формувати більш стійке майбутнє для всіх. Потрібно лише забезпечити необхідні умови управління і наявні економічні умови. Зараз настав час повною мірою скористатися багатьма можливостями регіону, щоб створити систему, яка може довгостроково працювати на економіку, суспільство та навколишнє середовище


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.