Регіональна інтернет-конференція

Чим Чехія приваблює молодь

Огирь Костянтин, Сорока Поліна, 

команда «DreamTeam»

 

Спочатку про Чехію

Оксамитове розлучення 1 січня 1993 року з'явилося після так званої оксамитової революції, в ході якої Чехія та Словаччина розділилися і здобули свою незалежність. «Оксамитовим» він названий через свою безкровність. З 12 березня 1999 Чехія стала членом НАТО – Організація Північноатлантичного договору, також Північноатлантичний Альянс. А з 1 травня 2004 стала членом ЄС.

Привабливість чеської молодіжної політики 

Держава допомагає молоді навчитись використовувати з користю свій час, а саме

  • створити якомога більше можливостей для молоді у сфері освіти та зайнятості;
  • збільшити залучення молоді до прийняття важливих рішень у суспільстві;
  • зміцнювати солідарність між молоддю та іншими покоління. 

Молодіжна політика у Чеській республіці ґрунтується на максимальному співробітництві між усіма партнерами, міністерствами. До розроблення активних пропозицій молодіжної політики обов’язково проводяться дослідження запитів молоді та залучаються активні молодіжні організації, лідери молодіжної суспільної думки.

На урядовому рівні розроблена концепція підтримки молоді, яка завершує своє впровадження цього року і будуть напрацьовані важливі рекомендації щодо покращення ситуації. Чехія на державному рівні підтримує Європейську стратегію для молоді, генеруючи різні засоби та способи підтримки молоді.

Але не варто думати, що молодь в Чехії лише отримує, вона ще й дуже гарно вміє співпрацювати з різноманітними державними та недержавними організаціями, використовуючи усі можливості для власного розвитку.

Існує Молодіжна палата як дорадчий орган, який також має вагомий вплив на суспільство та уряд. Вони вивчають потреби та запити молоді, налагоджують зв’язок з органами державної та місцевої влади для втілення найрізноманітніших можливостей для розвитку. 

Важливим елементом взаємодії молоді та чиновників, представників бізнесу, політикуму є структурований діалог. Головним завданням є навчити суспільство вивільняти місце для молоді у прийнятті важливих рішень, які безпосередньо стосуються її сьогодення та майбутнього. Для цього молодь залучається до спільних проектів таких як «Давайте зробимо!» та інші. Метою розвитку молодіжної участі у розвитку країни є зростання якості життя населення. Молоді люди мають постійний доступ до різноманітних програм, грантів. Вони не лише надають активні запити, а й отримують якісний зворотній зв’язок на різних рівнях та щаблях влади. Питання, яким займаються учасники структурованого діалогу є різноманітними та виходять і на рівень міжнародної співпраці.

Трохи про молодіжні асоціації та організації

Міжнародний союз молоді

В Чехії добре розвинені молодіжні групи, які допомагають підліткам знайти роботу, або підтримують їх в усьому, ось наприклад Міжнародний Cоюз Молоді — це об'єднання організацій з освіти, культури та спорту в Чехії, зареєстроване в Міністерстві юстиції Чеської Республіки. 

Асоціація була створена із спільноти студентів Вищої школи економіки в Празі, Чеського технічного університету в Празі та Чеського аграрного університету. Метою даної організації є реалізація соціально важливих проектів, які сприяють співпраці та розвитку молоді в галузі культури, освіти та спорту. Союз спрямований на підтримку культурної, спортивної та наукової діяльності молоді кількох країн: Чехії, України, Росії та Казахстану.

Якими ж є напрямки діяльності цієї асоціації?

Дана асоціація опікується розвитком та надає підтримку діяльності молодих людей. Пріоритетними для неї є питання захисту та просування прав та інтересів молоді не лише в Чехії, а й за кордоном. Союз пропагує розвиток міжнародної співпраці, турбується про підвищення рівня професійних та мовних навичок молоді та якості послуг, що надаються освітніми організаціями. Це міжнародна організація, яка була заснована в Чехії, проте орієнтована на всебічну консультаційну та адаптаційну допомогу молодим людям з різних країн під час міжнародних освітніх програм та стажувань у цій країні. Таким чином, вони дбають про молодь, виконуючи 17 глобальну ціль для сталого розвитку, а саме «Співпраця заради досягнення цілей».

 

Використані джерела:

  1. http://www.msmt.cz/mladez/strukturovany-dialog
  2. https://www.education.ua/ua/abroad/company/333/

До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.