Регіональна інтернет-конференція

Як влаштована освіта школярів у Нідерландах

Вероніка Краснюк

Доброго дня   друзі! Мене звати Вероніка. І я шлю Вам палкі вітання з степового краю - Новгородківщини.

В уяві багатьох людей Нідерланди асоціюються не лише з вітряками, які розкидані по всій цій маленькій країні, як спомин про історичне минуле, і навіть не з голландським сиром чи тюльпанами, а перш за все системою освіти. Адже освіта в Нідерландах входить в десятку кращих сучасних освітніх систем світу. Тож  сьогодні наша розповідь про освіту  в Нідерландах !

  Якщо вірити соціологічним дослідженням, то діти в Нідерландах вважаються найщасливішими дітьми світу, а освіти в Нідерландах давно вже стала законодавцем моди не лише в Європі, а й у всьому світі. Тож давайте зараз спробуємо з»ясувати які ж особливості освіти в Нідерландах, чим вона так різниться від інших освітніх систем.

Як з’ясувалося у Нідерландах збереглася одна з найдавніших систем вищої та середньої освіти, яку відносять до 16 століття. А одим із секретів якісної освіти цієї країні є саме  правильна побудова  освітньої системи, заснованої на принципах демократизму, гуманізму, новаторського підходу та сміливого впровадження нових методик і практик . 

Формат навчання у Нідердандах дуже відрізняється від освіти  багатьох країнах. І зараз зрозумієте чому. 

Початкова освіта по закону, розпочинається з 5 років і закінчується в 12 років.  Але багато батьків здають своїх дітей до школи вже в 4 роки .Зазвичай діти у першому і другому класі не перевантажені, адже вони просто граються. Письму і читанню уваги надається мало, відсутні і парти у таких класах. Як бачимо таке навчання нагадує старші групи нашого дитячого садка.

 А по-справжньому навчання починається в третьому класі, тобто з шести років. Закінчується початкова освіта здачею тестів. Ось тоді, обов»язково за рекомендацією вчителів, учні продовжують навчання у середніх школах  трьох типів: школі загальної середньої освіти, школі технічної середньої освіти та школі доуніверситетської освіти. Ось так, якщо ти вчився в початковій школі гарно, то ти матимеш змогу навчатися в середній школі доуніверситетської освіти, щоб потім, по її закінченню вступити до вищого навчального закладу Отже якість освіти – головне .Тривалість  навчання у таких школах  з 12 до 18 років. 

Що стосується шкали оцінювання у голандських школах,  то тут є схожість із нашою шкалою : від 1 бала (оцінка «незадовільно») до 10 балів (оцінка «відмінно»).Але голандські школярі не особливо переймаються за оцінки, і вчаться так, щоб у них залишався час на позакласні заняття. Викладачі також наполягають на тому, щоб діти у шкільному віці максимально розвивали свої таланти й займалися творчістю, спортом, музикою.  Тому освіта в Голландії працює таким чином, що зустріти дитину, яка б не відвідували жодної секції, практично неможливо.

 Звідси навчання в Нідерландах для школярів визнано багатьма соціологічними дослідженнями як найменш стресове. 

Цікаво, а  як же батьки голандських школярів реагують на оцінки своїх дітей. Уявіть собі, що доволі зважено. Наприклад, залишення дитини в разі потреби на повторне навчання у тому ж класі, часто знаходить розуміння і підтримку батьків і не сприймається ними як щось виняткове.

==========================

Погодьтеся друзі, цікаві підходи.  

==========================

Шкільна освіта в Нідерландах є безкоштовною, книжки в школі також видаються безкоштовно. Батьки учнів вносять певні грошові суми в касу класу, які витрачаються на подорожі та організацію різних свят.

  Літні шкільні канікули тривають лише шість тижнів. 


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.