Регіональна інтернет-конференція

ВПЛИВ ВОЛОНТЕРСТВА НА САМОРЕАЛІЗАЦІЮ МОЛОДІ

Цитата

ВПЛИВ ВОЛОНТЕРСТВА НА САМОРЕАЛІЗАЦІЮ МОЛОДІ

Каленик Софія,

учениця 8 класу Вільшанського ліцею,

голова комісії культури та дозвілля

Парламенту дітей Вільшанської селищної ради

Про волонтерський рух в Україні сьогодні з захопленням говорять у багатьох країнах світу, називаючи це явище унікальним. Слово «волонтер» походить від французського volontaire (доброволець), яке  запозичено з латинського voluntarius (voluntas – вільне волевиявлення, volō – бажання, намір). Волонтерство  це - добровільна, суспільно важлива діяльність.  Волонтерський рух дуже важливий в розвитку громади. Тому актуальність даної теми обумовлена  необхідністю розуміння впливу волонтерства на самореалізацію молоді.

Мета статті. На основі аналізу науково-педагогічної літератури та власних досліджень визначити вплив волонтерства на майбутнє громади.

Виклад основного матеріалу. З початком війни така робота, як волонтер, стала надзвичайно потрібна. Волонтери дуже багато працюють, вони роблять дуже великий внесок в розвиток громади, допомагають військових та всім, хто цього потребує.  Волонтерство для української молоді – це, перш за все:

  • допомога тим, хто цього потребує;
  • відповідь на гостру соціальну проблему.

Зараз волонтером може стати будь хто. Школярі можуть долучатися до різноманітних акцій, які проходять в школі, дорослі можуть допомагати речами, посудом, їжею, донатом, плести маскувальні сітки. Волонтерство — це передусім можливість впливати на те, що відбувається довкола,  ініціювати власні проєкти та змінювати себе.

Я учениця 8 класу. Від початку війни долучаюсь до волонтерства: плету сітки, виготовляю окопні свічки, приймаю участь в різних волонтерських шкільних акціях та заходах, пишу листи воїнам та ін.

На основі соціологічного опитування дітей та молоді Вільшанської громади, можна зробити висновок, що більшість з них (79%) брали участь у волонтерських заходах. І тільки деякі (21%) хотіли б долучитися в якості волонтерів, якби була така можливість. 15% відсотків дітей та молоді організовували власні волонтерські заходи. Усі, хто займався волонтерською діяльністю отримали від неї море задоволення та планують надалі займатися волонтерською діяльністю. Найбільш поширеним видом діяльності волонтерської роботи на даний час є: організація благодійних ярмарків, допомога ЗСУ, донати на ЗСУ, підтримка героїв, плетіння  маскувальних сіток та «кікімор», виготовлення окопних свічок, сортування одягу та засобів гігієни; сортування продуктів; допомога збору коштів на благодійних акціях та ярмарках для забезпечення ЗСУ військовим приладдям та необхідною амуніцією; допомога внутрішньо переміщеним особам.

Вік опитаних дітей та молоді – 12-18 років. За результатами соціологічного опитування можна зробити висновок та стверджувати, що волонтерство відіграє важливу роль у розвитку особистості сучасного лідера та має великий вплив на розвиток громади.

Один із моїх найбільших вражень від волонтерства було те, що я була частиною проєкту з допомоги дітям із внутрішньо переміщених сімей. Ми проводили різноманітні заходи для дітей, включаючи конкурси, змагання, майстер-класи. Я була дуже рада, що могла підтримати дітям-одноліткам та допомогати їм отримати додаткові знання та навички.

Я переконана, що волонтерство допомагає нам бути кращими людьми та зробити світ кращим місцем. Кожен із нас може бути волонтером, віддаючи частину свого часу та енергії для того, щоб допомогти іншим людям та покращити світ. Я відчуваю велике задоволення від своєї волонтерської роботи, адже я знаю, що моя допомога може бути корисною для інших людей. Навіть якщо я допомагаю лише одній людині, я вірю, що це може змінити її життя. І якщо кожен із нас допоможе хоча б одній людині, то світ стане кращим місцем для життя.

Давайте будемо разом розвивати волонтерство в наших громадах, зробимо нашу країну кращою! «Допомога іншим - це секрет щасливого життя».

Волонтерство — це незабутній досвід, який може допомогти нам зрозуміти більше про себе та свою громаду. Це можливість змінити життя інших людей та змінити світ на краще. Я рада, що стала волонтером та можу допомагати іншим людям. Я вірю, що кожен із нас може зробити світ кращим місцем для життя, якщо ми докладемо зусиль та будемо працювати разом.

 

 

Цитата

Анна Шмарко, Парламент дітей Великосеверинівської громади

Софіє, на твою думку, чи буде волонтерство таким же актуальним після нашої перемоги?

Цитата

Анно, багато українців та українок пережили і переживають великий стрес, потерпають від окупації, обстрілів, вимушені евакуюватися тощо. Я думаю, що підтримка таким людям потрібна буде також і після війни. Скільки людей втратили своїх рідних, щоб не почувалися самотньо. Їм потрібно допомогти, заспокоїти їх, висловити солідарність і показати, що разом ми здолаємо всі труднощі. Тому і після війни роботи буде багато!🫣

Цитата

Валерія, Парламент дітей Субоцівської громади

Все дуже добре сплановано .

Цитата

Назар, парламент дітей Суботівської громади

Цитата

Анжела,Парламент дітей Суботцівської громади


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.