Регіональна інтернет-конференція

економіка замкненого типу

Цитата

Мельнікова Юлія, Пономарьова Анастасія                                                           

представниці Бобринецького міського   

парламенту дітей «Школа лідерів»

КЗ «ЦДЮТ» Бобринецької міської ради

м. Бобринець, Кропивницького району,

 Кіровоградської області

               «Економіка замкненого типу або циркулярна економіка»   

      Кожного року на фестивалі, присвяченому Всесвітньому Дню Землі ми обговорюємо  цілі сталого розвитку, які  спрямовані на те, щоб захистити нашу планету,  покінчити з бідністю та закликають діяти заради процвітання всього людства. Цього року ми обговорюємо тему відповідального споживання. Ця тема не менш актуальна ніж всі інші глобальні цілі, адже закликає до збереження  та заощадження ресурсів планети. 

   І зараз ми розглянемо таку тему, як економіка замкненого циклу  та  циркулярна економіка. Що ж це таке?  Це модель економічного розвитку, ,яка передбачає переробку будь - яких продуктів для подальшого використання  та виробництва нової продукції. Всі процеси в такій економіці є процесами закритого кола. 

  Циркулярна економіка характеризується створенням нових  економічних підходів, завданням яких є мінімізація людської шкоди на довкілля.

Циркулярна економіка пропонує нові, сучасні підходи, спрямовані на те, щоб економічне зростання залежало від правильної раціональної  переробки ресурсів.  Відновлення ресурсів за рахунок вторинної  переробки  матеріалів, використання відновлювальних джерел енергії , таких як сонячна, вітрова та гідроенергія – все це є метою циркулярної економіки. 

 Така концепція «кругового матеріального потоку» передбачає, що потоки відходів стають цінною сировиною для інших процесів, таким чином мінімізуючи видобуток незайманих ресурсів.

Сучасні системи управління відходами , такі як сміттєпереробні заводи перетворюють органічні відходи й харчові відходи на біогаз або електроенергію, створюють паливо з відходів, Переробляючи та повторно використовуючи відходи, промисловість може зменшити навантаження на природні ресурси. 

Біологічні відходи, отримані в сільському господарстві, можливо перетворити на різноманітні матеріали, включаючи порошки, волокна та нитки, які можливо використовувати в  (3D-друці).

Забруднення пластиком довкілля є однією з найбільших екологічних проблем сьогодення, й переробка пластикових відходів є вкрай перспективною. Наприклад, в дослідженнях 2023 року описується економічно-ефективна методика переробки пластикових відходів  в жирні кислоти, які згодом перетворюють ці відходи  в цінні хімічні речовини.

 До прикладу: принципи циркулярної економіки можна застосовувати в будівництві,  переробці пластику та біоматеріалів, сучасних технологіях 3D друку, енергетичних система і багатьох інших галузях. І головним пріоритетом в такій системі є те, що кожен продукт використовується максимально довго. У разі поломки продукт піддається ремонту, а не викидається. 

 На відміну від багатьох цивілізованих країн,  в Україні такий тип економіки лише починає розвиватися. З'являються перші стартапи. Але цього на жаль ще замало, щоб перевести економіку в замкнутий цикл.

  Тож, підсумовуючи вищесказане можемо дійти висновку, циркулярна економіка - це економіка майбутнього, яка б допомогла людству заощаджувати ресурси та зберігати екологію планети.  Перехід на циркулярну економіку став би гарним поштовхом для відновлення екології та ресурсів нашої планети. Але, враховуючи використання в таких процесах інноваційних технологій та виробництв ще не кожна країна голова до переходу на таку систему і до переліку таких країн можна віднести  і Україну, яку на жаль війна стримує в своєму розвитку.   Поки що в цьому напрямку є лідерами більш розвинені країни. Але віримо, що часи зміняться і вже в недалекому майбутньому Україна буде використовувати принципи циркулярної економіки і ми, молоде покоління будемо впевнено до цього рухатися. 

Дякуємо за увагу.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.