Регіональна інтернет-конференція

модель раціонального споживання

Цитата

УЧАСТЬ ПАРЛАМЕНТАРІВ ВЕЛИКОСЕВЕРИНІВСЬКОЇ ТГ У ДОСЛІДЖЕННІ, ОХОРОНІ ТА ВІДНОВЛЕННІ ВОДНИХ ОБ`ЄКТІВ, ПАРКОВИХ ЗОН СЕЛА СОЗОНІВКА 

                   Марчук Катерина Олександрівна

                                                                       Клименко Богдан Олегович

                                              Керівник:

                                                                 Клименко Лілія Борисівна

                                                          Педагог- організатор

                                                      Созонівського ліцею, 

                                                              Координатор Парламенту

                                                                        Великосеверинівської сільської

                                                                      ради Кропивницького району 

                                                            Кіровоградської області

 

           В селі Созонівка є такі водні обєкти, як ставок та джерело. Ставки виконують цілу низку екологічних та соціальних функцій. Вони утворюють дренажну мережу суходолу, формують ландшафтну структуру та підтримують біорізноманіття території, забезпечують рекреаційні потреби населення. XXI століття вимагає від суспільства відновлення екосистем ставків та парків, а в разі неможливості повернення до первісного стану-суттєвого покращення їх екологічних умов. 

               Село Созонівка  знаходяться на відстані 5 км. від Кропивницького. 

Сільський ставок знаходиться на межі Інституту «Степу» НААН та села Созонівка. Він простягнувся з півночі на південь на 1,5 кілометрів.  

Вздовж північного берегу росте парк, в якому налічується 14 видів дерев і кущів, живе багато дрібних ссавців та гніздяться птахи. У вершині ставка знаходиться джерело.

 В нашому ставку на даний момент зустрічаються окунь, щука, карась, товстолоб, йорш. Також у болоті поблизу джерела знаходять свій притулок водяні черепахи, жаби та вужі. На берегах, особливо на схилах водяться ящірки, нутрії.

Порівняно багато представлене птаство. Весь цей живий світ  постійно випробовується на стійкість людиною.

Сільський ставок використовується для розведення риби (товариство рибалок) та для відпочинку населення. Було опитано 50 учнів віком від 10 до 17 років та виявлено, що 50% опитаних не купаються в ставку взагалі, 20%- інколи, а 30% - купаються дуже часто.

Основну увагу було звернуто на забрудненні ґрунту та берегів водойми внаслідок впливу сміттєзвалища та відсутності очисних споруд.

На смітник вивозять велику кількість скляних та поліетиленових пляшок, які вітер розносить по прилеглих земельних ділянках, дорозі. Поліетиленові кучугури й купи консервних банок створюють проблему для людей. Сюди ж вивозять померлих домашніх тварин, де їхніми рештками живляться  собаки та розтягують по навколишній території.

Є люди, які з байдужістю проминають сміття і думають, що їх це не стосується. Але вони глибоко помиляються, тому що через повітря й одяг отруйні речовини потрапляють у їх дім, осідають на продуктах харчування, шкірі, накопичуються в рибі.

Основні екологічні проблеми водних обєктів села Созонівки  це -

  1. Відсутність прибережних захисних смуг та водоохоронних зон ставка.
  2. Скидання побутового та іншого сміття населенням в прибережній водоохоронній зоні. 
  3. Відсутність  очисних споруд, що скидають стічні води у водойму.
  4. Спалювання очерету та рогозу збільшує відсоток калію-40.
  5. Зрубування дерев, які закріплюють береги.

7.Неправильна поведінка населення в місцях відпочинку.

Нашим Парламентом визначалася та проводилася конкретна природоохоронна робота для покращення екологічного стану водних обєктів та паркової зони села Созонівки :

  1. Розповсюджували листи серед мешканців села з проханням не зносити побутове сміття на берег річки.
  2. Висаджували на берегах річки пагони вербичок, саджанці кленів, беріз, горобин, брали участь у створенні фотозон місцевого парку.
  3. Проводили круглі столи з проблем сільських водойм. 

5.Проводили рейди «Збережи ставок для нащадків», де разом з товариством рибалок прибирали сміття з берегів річки, розчищали джерело.

На нашу думку, це саме ті заходи, що може зробити кожна людина, не витрачаючи великих коштів на місцевому рівні. Адже ми знаємо всім відому приказку: «Мисли глобально, а дій – локально.»

 


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.