Регіональна інтернет-конференція

Молодіжне лідерство і волонтерство в Україні

Цитата

Молодіжне лідерство і волонтерство в Україні

Заболотня Ірина

Парламент дітей Вільшанської селищної ради

Волонтерство – це добровільний вибір, що відображає особисті погляди і позиції; це активна участь громадянина в житті суспільства, що виражається, як правило, у суспільній діяльності в межах різного роду асоціацій.

          Волонтерство сприяє покращенню якості життя, особистому процвітанню й поглибленню солідарності, реалізації основних потреб на шляху будівництва більш справедливого і мирного суспільства, більш збалансованому економічному і соціальному розвитку, створенню нових робочих місць і нових професій.
          Волонтерство не має релігійних, етнічних, вікових, політичних і географічних обмежень. Брати участь у добровольчих діях може кожний.
         Добровольчі ініціативи розповсюджуються майже на будь-яку сферу людської діяльності – роботу з соціально незахищеними верствами населення (інвалідами, людьми похилого віку, маргіналами); роботу в рамках неформальної освіти, спрямованої на інкультурне спілкування; розвиток проектів, які зміцнюють дух соціальної терпимості; миротворча діяльність, розв’язання конфліктів; екологічний захист; активізація населення у глибинці тощо.
        Добровільний труд – один із найяскравіших феноменів людської цивілізації, який свідчить, що на тлі технічного прогресу здійснюється еволюція людського духу.
        Процеси докорінної перебудови соціально-економічного характеру, зміна політичної ідеології та відсутність будь-якої іншої призвели в нашій країні спочатку до ідеологічного, а пізніше – і морального вакуму. Громадяни України не відразу сприйняли ідею безкоштовної допомоги. Ідеологію безкорисливого служіння людям впроваджувати в нашій країні довелося іноземцям.
        Волонтерський рух існує вже багато сторіч. І хоча в різних країнах це явище має різні назви, воно є універсальним людським феноменом, який зустрічається в усіх культурах, на всіх рівнях економічного розвитку. Він є однією з найефективніших форм роботи з молоддю, невичерпним джерелом набуття громадянської освіти, дає можливість реалізувати себе у служінні суспільству. Велика кількість громадськихорганізацій поєднує молодих людей, які на добровільних засадах беруть участь у соціальнихпрограмах щодо попередження негативних явищ у молодіжному середовищі та надання допомогиіншим в їх розвитку, соціальному становленні, інтеграції у суспільство тощо.
         Мотиви для вступу до рядів добровольців можуть бути самими різними: переконання етичного і релігійного характеру; потреба в спілкуванні, активності, реалізації своїх здібностей, суспільному і державному визнанні; бажання придбати нову роботу або професію, добитися поліпшення діяльності соціальної установи. Волонтерами можуть стати студенти під час проходження практики. Їх мотивисамореалізація, професійна підготовка, написання диплома абонаукової роботи. Часто добровільнимипомічниками стають ті, хто вже отримав допомогу іпідтримку від організації і тепер хотів би передативласний досвід подолання критичної ситуації тим, хто цього потребує.
       Аналіз історії розвитку і сучасного стану волонтерства у різних країнах доводить, що основною галуззю діяльності добровольців є соціальна, тобто та важлива сфера діяльності, у якій участь держави визнається недостатньо ефективною. У розвинутих зарубіжних країнахучасть населення у волонтерській діяльності давно стала невід'ємною частиною соціальної практики.
       В Україні поняття "волонтерські організації", "волонтерство", "волонтерський рух" для позначення важливого значення соціально-політичного життя суспільства дедалі стрімконабуває масового поширення. В нашій країніволонтерський рух, детермінований гуманізацієюсуспільного життя, є відповіддю на суспільніпотреби. Будучи закоріненим у традиціїбезкорисливої допомоги нужденним, історичнопритаманній українській національній культурі, івзявши на озброєння досвід ряду передових у ційсфері західних країн, вітчизняний волонтерськийрух з кожним роком набуває усе більшоїпотужності, об’єднує усе більше громадян та залучає значні ресурси.

Волонтерство є чудовим прикладом проявулідерства в дії. Адже волонтери беруть на себе відповідальність за допомогу людям у складнихжиттєвих ситуаціях і активно працюють для досягнення спільної мети – поліпшення життя та зміцнення соціальної солідарності. І саме тут проявляється лідерство – у здатності організувати імотивувати групу людей.

Цитата

Доброго дня! Я Габович Ліна учасник парламенту Петрівської ТГ. Маю таке запитання: з власного досвіду можете поділитися в яких волонтерських проектах брали участь?

Цитата

Як учасник Парламенту дітей Вільшанської селищної ради беру участь у всіх заходах та проектах нашого органу учнівського самоврядування. Це і допомога військовим, і ВПО, і безліч соціальних проєктів для дітей. Це і «Діти - дітям», «Все починається з тебе», «Побачив - прибери»,«White Grape.S» та інші міні проєкти.

Цитата

Валерія, Парламент дітей Субоцівської громади

Все дуже добре сплановано .

Цитата

Анжела,Парламент дітей Суботцівської громади


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.