Регіональна інтернет-конференція

Національна ідентичність починається з дитинства

Цитата

Національна ідентичність починається з дитинства

Савченко Ірина,

голова парламенту дітей Петрівської ТГ

Національна ідентичність – це складне поняття, яке формується протягом життя. Вона включає в себе знання про свою історію, культуру, традиції, мову, а також цінності та почуття, притаманні  твоїй нації. Також це відчуття єднання з народом, гордість за свою країну, її досягнення, підтримка в складні часи. Важливо, щоб національна ідентичність формувалася не лише на основі знань про минуле, але й на розумінні сучасних проблем та викликів,  з якими стикається країна. Для дітей та молоді формування національної ідентичності є важливим етапом у становленні особистості, і найкраще реалізуватися можна через участь в органах учнівського самоврядування.

Дитяче самоврядування – це місце, де діти можуть познайомитися з оновами демократії, навчитися приймати рішення, нести відповідальність за свої дії, розвивається почуття патріотизму і гордості за свою країну. Це може відбуватися на різних рівнях, від шкільного самоврядування до участі в національних проектах.

Діти, які беруть участь у роботі парламенту, мають можливість: ознайомитися з діяльністю органів державної влади, розвивати лідерські якості, висловлювати свою думку та відстоювати свої права, вчитися працювати в команді, брати участь в різних проектах і акціях. Це допомагає дітям розвивати почуття відповідальності, гордості за свою країну, приймати рішення, які впливатимуть на життя людей, відчувають себе частиною українського народу.

Для цього наш парламент проводить різні заходи: флешмоби, акції, проекти, тощо. Ось кілька прикладів на підтвердження того, що формуванню національної ідентичності у нашому парламенті приділяють особливу увагу: проекти «Рости, гаю калиновий, в час посаджений військовий», «Підтримай нотою і словом свого мужнього героя», «Секрети рідної мови», «Петрівщина відома й невідома», «Історичні постаті в назвах військових формувань»; флешмоби «Одна у нас вона така – уся співуча і дзвінка», «Об’єднані Україною», «Запали свічку»; акції «Волонтерський день», «Дитяча посмішка єднає Україну»; мистецький марафон «Все пам’ятає батьківська земля – і грім гармат, і визволення день», віртуальні екскурсії містами України «Від Сяну до Дону», альманах «Символізм тризуба», арт-майстерня « Все буде Україна» та ін. Під час війни ці теми стали більш актуальніші, тому що під час загрози знищення цілої нації розумієш, що збереження своєї національної ідентичності – це теж боротьба з ворогом, боротьба за майбутнє України як суверенної держави.

Національна ідентичність – це те, що робить нас українцями. Це те, що об’єднує нас і дає нам відчуття приналежності до чогось більшого, ніж ми самі. Дитяче самоврядування – це чудовий спосіб допомогти дітям та молоді сформувати свою національну ідентичність і стати відповідальними громадянами України. Важливо, щоб у роботі дитячого самоврядування брали участь діти з різним досвідом та з різних соціальних груп, дорослі, які працюють з дітьми, поважали їх думки та ідеї.

З нас вона починається, ми – це майбутнє нашої країни. Наші рішення вирішують нашу долю і долю країни.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.