Регіональна інтернет-конференція

Партнерство - запорука спільного розвиткуактивної молоді, яка пов'язує перспективи свого майбутнього зі своєю громадою

Цитата

Марчук Катерина

Парламент дітей Великосеверинівської сільської ради

Сучасні тенденції та інтенсивність розвитку суспільства створюють нові передумови для налагодження комунікації між різними групами, в яких на зміну конкуренції (а то й протистояння) приходять конструктивний діалог і порозуміння.

Налагодження партнерських відносин стає одним із найважливіших підходів у діяльності інституцій на шляху досягнення спільних цілей, запорукою важливих змін у громадах і суспільстві загалом. 

 Співпраця у межах досягнення певної мети, вирішення конкретних завдань чи тривале партнерство передбачають об’єднання й координацію зусиль, ресурсів, рівність участі кожної зі сторін та спільну відповідальність за результати діяльності. 

Така взаємодія можлива як на рівні інституцій у межах одного сектору – наприклад, між організаціями громадянського суспільства (ОГС), – так і між різними секторами – громадою, громадським самоврядуванням, органами влади й місцевого самоврядування, правоохоронними органами, бізнесом, донорськими організаціями, засобами масової комунікації тощо.

  Це дає можливість залучити якомога більше необхідних ресурсів, а отже – охопити широкий спектр соціальних, економічних, природоохоронних, інформаційно-комунікаційних та інших завдань, подолати умовні та реальні бар’єри й ефективно вирішувати важливі суспільні завдання.

Стосовно розвитку партнерства учнівського самоврядування - передумова виходу учнівського самоврядування на якісно новий рівень культурних, соціальних, екологічних взаємин із громадою, громадськими організаціями, органами влади місцевого самоврядування. Концепція партнерства передбачає здійснення постійного пошуку нових ресурсів для реалізації ідей.

   Партнерство парламентарів з громадою реалізовано на засадах довіри, діалогу, рівноправності.

Впровадження і реалізація партнерства приносить щедрі плоди для всіх задіяних сторін, це і заохочення до громадської активності парламентарів, додаткове фінансування, зростання зацікавленості в місцевій політиці, можливість переймати досвід, формування особистості, готової до адаптації в сучасному світі, підвищення якості культури управління і взаємодії з соціумом через систему проєктної діяльності. Для цього потрібно щоб співпраця з громадою, громадськими організаціями стала спільною справою, і всі розуміли її значення. 

У моїй, Великосеверинівській громаді, панують партнерські стосунки, а органи місцевої влади відкриті до діалогу з нами та цінують нашу думку. Ми маємо можливість брати участь у житті громади. 

Ми відчуваємо на собі найбільшу відповідальність за наше спільне майбутнє! 

Співпраця парламентарів з органами місцевої влади, громадськими організаціями, благодійними фондами показала неймовірний результат. Від реалізації соціальних проєктів до вирішення екологічних проблем громади.

 Саме завдяки співпраці з громадською організацією «Флора», органами місцевого самоврядування та з жителями нашої громади ми дізналися та змогли дослідити питання водопостачання та водовідведення у нашій місцевості та визначили шляхи їх вирішення проблем. Ми знаємо реальні проблеми і показуємо їх мешканцям громади, використовуючи різні форми. Це і агітаційні листівки, організація днів прибирання, долучення до екологічних акцій спільно з органами місцевого самоврядування, розчищення джерел, пропаганда сортування сміття.

Завдяки співпраці з Благодійним Фондом Юлії Гершун«Розвиток Обдарованих дітей» змогли реалізувати проєкт «Щасливе дитинство» “Створення моделі інклюзивно-ресурсного класу для якісної освіти дітей з особливими освітніми потребами»

 Реалізовано проєкт «Школа мрії!» - Облаштування зон рекреації м’якими меблями (диванами), де діти та дорослі можуть відпочити під час перерв або після уроків та відновити сили для розумової діяльності завдяки співпраці з органами місцевого самоврядування, головою Великосеверинівськоїсільської ради.Отримавши перемогу у Конкурсі на фінансування громадських заходів та ініціатив «Вперед до мрії» реалізували проєкт «Країна див!». Організатори Благодійна організація «Благодійний фонд «Можемо разом» за підтримки депутата України  Олеся Довгого.

  Якісне, прогресивне партнерство будується на зацікавленні кожної зі сторін у результаті спільноїдіяльності. Однак чи не найбільшим його досягненнямє формування нової моделі громадянськогосуспільства, здатного активізовуватися навколовирішення актуальних проблем. 

В основі діяльності парламентарів громади є принцип – парламентарі – з громадою, громада – з парламентарями.

Ми довели свою готовність активно долучатися до прийняття важливих рішень та вирішення проблемних питань у громаді спільно з органами місцевого самоврядування.

Зрозуміло, що партнерські відносини не існують у довершеному форматі – їх треба вибудовувати, враховуючи зацікавленості усіх сторін і ймовірні ризики. Однак основою цих відносин є визнаннярівноправності й незалежності кожного з учасників. Рівноправність не означає абсолютно однаковий впливна процеси або внесення рівнозначних ресурсівідеться про можливість рівнозначної участі в прийнятті рішень, «гру» в команді за спільнимиправилами і принципами. З одного боку, це буде вибудовувати взаємну довіру партнерів одне до одного, а з іншого унеможливлює конфлікт інтересів.

Одним із важливих елементів налагодженняякісного діалогу між партнерами є ефективнакомунікаціяуміння слухати і чути, обмінюватисяінформацією, поширювати спільно прийняті ключовімеседжі.

Це мотивує молодь залишатися на місцях та працювати на розвиток своєї громади.

Учнівська молодь, яка має підтримку усвідомлює, що мають внутрішній потенціал стати справжніми творцями змін. Та не пропускають нагоди долучитися до таких змін.

Ми маємо можливості, потрібно лише діяти!

Ми бачимо перспективу у своїй громаді! 

Marina відреагував на цей запис.
Marina

До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.