Регіональна інтернет-конференція

Політика відповідального споживання

Цитата

                                                                                                   

                                                                    Політика відповідального споживання

                                                                                                            Бойченко Анастасія      Євроклуб «Євро- UA"

                                                                                                             Нетреба Євангеліна       Новомиргородський                                                                                                                                                              міський парламент дітей

Відповідальне споживання (англ. responsible consumption), або розумне чи стійке споживання — поняття в економіці, яке характеризує економне використання природних ресурсів в рамках задоволення тільки необхідних потреб.

Людство все частіше замислюється про екологію нашої планети та свідоме споживання.

Найкраща інвестиція у майбутнє – знати, як зберегти планету та стати eco-friendly.

А як стати відповідальним споживачем?

Відповідальне споживання – це коли купуєш виключно ті речі, яких у тебе немає, і вони потрібні тобі для якісного життя.

Тобто купувати двадцяту кофтинку тільки тому, що вона дуже красива – це не про відповідальне, а про імпульсивне споживання, яке базується на емоціях, а не на здоровому глузді.

"Відповідальне споживання" як раціональне управління природними ресурсами, споживання товарів і послуг, що є дружніми до довкілля при виробництві яких мінімізовано антропогенне навантаження на навколишнє природне середовище, а також методи скорочення обсягів відходів. У процесі дослідження обґрунтовано концептуальні засади сталого споживання, що можна умовно розподілити на три блоки: харчування, ресурси у побуті, шопінг та поводження із відходами. Систематизовано заходи щодо обмеження споживання населенням продуктів харчування, що потенційно можуть містити небезпечні речовини. Наведено характеристику деяких шкідливих речовин, таких як нітрати, харчові добавки, пестициди та антибіотики, що можуть завдати шкоди здоров’ю людини. Особливий акцент зроблено на тому, що збалансоване, раціональне харчування є основою нормального функціонування людського організму. Обґрунтовано заходи щодо відповідального споживання ресурсів у побуті. Зокрема, наведено розрахунок втрат води за умови нераціонального її використання у побуті та визначено заходи щодо економії ресурсу.

  • Зменшуйте. Купляйте тільки якісні речі й ті, що вам дійсно потрібні. Щорічно у світі із 7 млн тонн непотрібного одягу тільки 12% переробляється. Інше вирушає на смітник.
  • Використовуйте повторно. Замінюйте одноразове на багаторазове. Вибирайте тканинні пакети, багаторазові чашки, металеві трубочки, якими можна користуватися довгий час.

У Новомиргородському МЦДЮТ за ініціативи Євроклубу «Євро- UA» була проведена досить важлива акція «Торбинка». Вихованці, педагоги, батьки долучилися до пошиття шоперів із вторинного матеріалу. Готові сумки ми роздавали безкоштовно у супермаркетах, на головній площі міста та у закладах освіти. Детальніше розповімо під час виступу на фестивалі.

  • Переробляйте. Спробуйте сортувати сміття. Почніть з одного виду вторинної сировини, а далі поступову збільшуйте кількість. Пластик або скло ви можете викидати у селективні баки.

Гуртківці декоративно- ужиткового напрямку полюбляють виготовляти вироби із вторинної сировини. По перше- це економно, по друге- ми даємо нове життя старим речам.

  • Донесіть сміття до контейнера. На жаль, у містах є проблема стихійних сміттєзвалищ. Наприклад, ви поприбирали подвір’я або влаштували ремонт і не замовили вивіз гілля, листя, змету чи будівельних відходів. Натомість принесли все до контейнерів для побутових відходів. Цим ви порушили правила благоустрою.

Так одна людина залишить біля смітника гілки. Інша не донесе пакет зі сміттям до бака і поставить його біля гілок. Кілька людей повторить це, і на вашому майданчику утвориться стихійне сміттєзвалище.

Нещодавно в рамках акції «ЧистоМи» за ініціативи Новомиргородського МПД вихованці, батьки та педагоги ліквідували стихійне сміттєзвалище, яке утворилося біля нашого закладу. 3 тракторних причепа сміття- ось результат нашої роботи. На тому місці посіяли чорнобривці і вже мешканці прилеглих територій не несуть своє сміття на це місце.

Навіть маленькі кроки важливі для збереження природи та чистоти навколо. Адже чисте довкілля — відповідальність кожного з нас.

Цитата

Добрий день! Я Софія із команди лідер Устинівськоїї СТГ хочу поставити вам таке питання. Які стратегії відповідального споживання ви використовуєте особисто у своєму житті?


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.