Регіональна інтернет-конференція

політика відповідального споживання

Цитата

команда "Youth for ecology". Кам'янець-Подільськ.

Доповідь на тему: «Політики відповідального споживання»

 

Каріна: Добрий день, вельмишановне журі та учасники фестивалю! Ми представляємо,  команду «Youth for ecology» Кам’янець-Подільського осередку  Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта», позашкільного навчально-виховного об’єднання. З темою: «Політики відповідального споживання» в номінації «Громадська думка». Я, Шафєєва Каріна та

Оля: Кронда Ольга

Оля:Сьогодні ми живемо в суспільстві, яке характеризується інтенсивним використанням природних ресурсів та посиленим антропогенним тиском на природу. Вже не є новиною, що частина ресурсів, наприклад, мінеральних, перебуває на стадії вичерпання, а інша частина природних ресурсів (поверхневі води, грунти) настільки змінили свої екологічні властивості, що їх пряме використання іноді стає неможливим.

Каріна:Подолання негативних наслідків впливу діяльності суспільства на природу зумовило формування нового світогляду, котрий у відповідному документі ООН, визначений як шлях сталого розвитку. 

Оля: Відповідальне споживання - це усвідомлене та активне відношення споживачів до їхніх покупок та споживчих звичок з урахуванням їхнього впливу на довкілля, суспільство та економіку. 

Каріна:Політика відповідального споживання в Україні включає різні заходи та ініціативи, спрямовані на просвітницьку роботу, заохочення екологічно та етично свідомого споживання та підтримку сталого розвитку.

Оля: Ефективне управління нашими спільними природними ресурсами, а також методи утилізації токсичних відходів і забруднюючих речовин, є важливими цільовими показниками у досягнення нашої мети. 

Каріна: Використовувати жалюзі - це один зі способів, який допоможе зменшити  теплопровідність вікна на 8-15%, установити

склопакети - це зменшить втрату тепла на 50%.

Оля: Рослини в кімнаті - природний зволожувач, вони знижують потребу в кондиціонері, фарбувати стіни та стелю у світлі кольори - це скорочує витрати на освітлення на 10-15%.

Каріна: Зменшення відходів: А саме впровадження програм зменшення відходів та вторинної переробки матеріалів, стимулювання утилізації та переробки відходів.

Оля: Не менш важливим у відповідальному споживанні є енергозбереження. Щоб споживати відповідально, потрібно:

  • використовувати енергозберігальні лампи - вони дозволять заощадити 75% електроенергії.

Каріна: •встановити лічильники - платити лише за дійсно використаний газ.

  • зачиняти двері у підʼзді, що мінімізує сумарні теплові втрати будинку на

5-15%.

Оля: •вимикати за собою світло - освітлення у сукупному споживанні електроенергії

становить 30%,

  • вимикати праску в перервах між прасуванням - її потужність відповідає 20 лампам по

100 Вт;

Каріна:У місті Кам'янець-Подільський впроваджені різноманітні політики відповідального споживання, спрямовані на покращення якості життя місцевого населення та збереження навколишнього середовища.А саме:

Каріна: Будівництво новітньої біотехно електростанції , яка дозволяє виробляти енергію не лише з газу , а й інших видів палива.

Оля: Введення в експлуатацію технологічної лінії дегазації полігону твердих побутових відходів.

Каріна: Робота 9 станцій громадського моніторингу стану атмосферного повітря.

Оля: Такі станції діють можливість в реальному часі відслідковувати зміни в атмосферному тиск за різними показниками. 

Каріна: Велосипедні та пішохідні маршрути: Розвиток інфраструктури для пішоходів та велосипедистів, створення безпечних та комфортних маршрутів для активного способу пересування.

Оля: Розподіл та переробка відходів: запровадження системи сортування та вторинної переробки відходів, організація регулярного збору сміття та впровадження екологічно чистих технологій управління відходами.

Каріна: Екологічні ініціативи громади: місцеве населення, зокрема активна молодь громади , підтримують та долучаються до  громадських проєктів та ініціатив, спрямованих на збереження природних ресурсів та покращення якості довкілля.

Каріна: Зараз на екрані зображені фото різних проєктів щодо сталого розвитку.

Оля: Отже, принципами відповідального споживання є:

  • Зведення до мінімуму накопичення природних і будь-яких інших ресурсів.

Каріна:•Зменшення кількості відходів за рахунок повторного використання.

Оля: •Використання відновлюваних ресурсів.

Каріна: •Впровадження продуктів з великим життєвим циклом.

Оля: •Передача досвіду майбутнім поколінням.

Разом: Дякуємо за увагу!


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.