Регіональна інтернет-конференція

політика відповідального споживання

Цитата

Єлизавета Шепрут, Крістіна Васильченко

Команда #Dolynska Forever

Тематичний напрямок “Політика відповідального споживання”

 

        Взагалі відповідальне споживання — це поняття в економіці, яке характеризує економне використання природних ресурсів в рамках задоволення тільки необхідних потреб.

       Відповідальне споживання — один з 12 пунктів в списку 17 глобальних цілей, визначених ООН для світових лідерів — президентів, модних брендів, корпорацій. Рух активно підтримується акціями і соціальною активністю відомих компаній та активістів різного рівня.

       Сьогодні людство активно використовує природні ресурси для задоволення власних потреб не задумуючись, що використовувати природні блага потрібно лише для необхідних речей.

        В період COVID-19 в 2020 році світ активно почав діяти та розробляти ідеї для покращення світової політики відповідального споживання. Усі країни ЄС почали стрімко закликати громадян до зменшення пересування на автомобілях, і переходити на електросамокати та велосипеди. Завдяки цьому вони хочуть зменшити видобуток нафти та кількість вихлопних газів в атмосферу. 

      Також важливим пунктом є енергозбереження. Для цього люди почали використовувати жалюзі, встановлювати склопакети, утеплювати дахи, фарбувати стелю та стіни в світлі кольори та мати в домі більше рослин. Усі ці речі допоможуть зекономити, як найбільше електроенергії, зменшити втрату тепла та зволожити повітря не використовуючи при цьому електрику. Усе частіше почали використовуватись енергозберігаючі лампочки та лічильники. Люди вимикають прилади, котрі можуть споживати електроенергії як два інших. Для більшого заощадження та вироблення електроенергії звичайні жителі міст почали розташовувати на своїх земельних ділянках та дахах будівель сонячні батареї.

      Економіка замкнутого типу (або ще її називають циркулярна) приходить на зміну традиційної лінійної концепції економіки.

    Циркулярний підхід заснований на принципі 3-R:

- Reduce: скорочують використання ресурсів і віддають перевагу відновлюваним матеріалам

- Reuse: максимально ефективно використовують продукти

- Recycle: відновлюють побічні продукти та відходи для подальшого використання в економіці

       Прикладами цього є вироблення одягу, взуття, аксесуарів, меблів з вже вживаних речей : пластику, поліетилену, інших речей. Усе частіше люди купують речі в секонд-хендах або також вживані в інтернет-магазинах. Це зменшує вироблення нових товарів, і продовжує життя старим речам.

       Світові марки продуктів закликають нас до сортування та переробки сміття гаслами та позначками на упаковці. Це зменшить надмірне вироблення пластику.

      Отже, ми можемо зробити висновок, що поступовий перехід суспільства на циркулярну економіку споживання це одне з найліпших рішень. Так ми можемо зменшити забрудненість довкілля, надлишкове вироблення товарів, зберегти енерго- та природні ресурси. Це дозволить розвинути інноваційне та критичне мислення суспільства, що буде запорукою збереження екології та економічної рівноваги не тільки в окремих країнах, а й по всьому світу.

Деяка інформація взята з таких джерел : https://naurok.com.ua/prezentaciya-vidpovidalne-spozhivannya---shlyah-do-stalogo-rozvitku-243914.html

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%96%D0%B4%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B5_%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F

Цитата

Розкрийте тему політики раціонального споживання в межах цілей циркулярної економіки. Що передує створенню циркулярної економіки?

- З повагою Софія, команда «Максимум».


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.