Регіональна інтернет-конференція

політика відповідального споживання

Цитата

Євроклуб "Мрія. Устинівський БДЮТ

Відповідальне споживання — поняття в економіці, яке характеризує економне використання природних ресурсів в рамках задоволення тільки необхідних потреб.

Сьогодні приблизно 1,3 мільярда тон усієї їжі, що виробляється для споживання людством, щорічно втрачається або йде у відходи на суму понад 940 мільярдів доларів, у той час як приблизно 815 мільйонів людей з усього світу страждають від хронічного недоїдання і більше, ніж 2000 мільйонів людей страждають від дефіциту мікроелементів.

Економічне зростання і сталий розвиток вимагають термінового скорочення впливу на екологію шляхом змін у виробництві та споживанні товарів і ресурсів. Найбільшим споживачем води у всьому світі є сільське господарство, адже на потреби зрошення витрачається майже 70% усіх запасів прісної води, придатної для використання людьми. Ефективне управління нашими спільними природними ресурсами, а також методи утилізації токсичних відходів і забруднюючих речовин, є важливими цільовими показниками у досягненні цієї мети. Заохочення галузей, підприємств і споживачів до утилізації та скорочення обсягів відходів є настільки ж важливим, як і підтримка країн, що розвиваються, у запровадженні більш раціональних моделей споживання до 2030 року.

Значна частина населення у світі досі споживає настільки мало, що цього недостатньо для задоволення навіть їхніх базових потреб. Скорочення удвічі обсягів харчових відходів на душу населення, на рівні роздрібної торгівлі та споживання, також має важливе значення для створення ефективнішого виробництва та ланцюгів постачання. Це може сприяти досягненню продовольчої безпеки та переходу до більш ресурсоефективної економіки.

Ціль сталого розвитку – скоротити вдвічі глобальні харчові відходи на рівні роздрібної торгівлі та споживачів і зменшити втрати харчових продуктів у виробництві та мережі постачальників (включаючи втрати після збору врожаю) до 2030 року, а також вирішення інших пов’язаних цілей, таких як недоїдання, зміна клімату та збереження природних ресурсів.

Забруднені річки, ліси, дитячі майданчики — результат нашого ставлення до відходів.

Щоб змінити це, користуйтеся простими правилами відповідального споживання:

  • Зменшуйте. Купляйте тільки якісні речі й ті, що вам дійсно потрібні. Щорічно у світі із 7 млн тонн непотрібного одягу тільки 12% переробляється. Інше вирушає на смітник.
  • Використовуйте повторно. Замінюйте одноразове на багаторазове. Вибирайте тканинні пакети, багаторазові чашки, металеві трубочки, якими можна користуватися довгий час.
  • Переробляйте. Спробуйте сортувати сміття. Почніть з одного виду вторинної сировини, а далі поступову збільшуйте кількість. Пластик або скло ви можете викидати у селективні баки 

Навіть маленькі кроки важливі для збереження природи та чистоти навколо. Адже чисте довкілля — відповідальність кожного з нас.

Людство все частіше замислюється про екологію нашої планети та свідоме споживання. 

Екологічне виховання учнів Нової української школи закладає відповідний фундамент, аби діти якомога раніше навчалися відповідальному споживанню та любові до природи. 

Що таке відповідальне споживання

Відповідальне споживання – це коли купуєш виключно ті речі, яких у тебе немає, і вони потрібні тобі для якісного життя. Тобто купувати двадцяту тарілочку тільки тому, що вона дуже красива – це не про відповідальне, а про імпульсивне споживання, яке базується на емоціях, а не на здоровому глузді.

"Купувати десяті джинси – теж не про відповідальне споживання. 

Відповідальне споживання – це розумне споживання, коли робиш вибір розсудливо.

Для відповідального споживання важливі, зокрема, на такі фактори:

🎲 в мене вже є така річ;

🎲 вона виготовлена безвідповідально – постраждало навколишнє середовище, тварини й птахи

🎲 ціна не відповідає якості;

🎲 річ неякісна, буде недовго слугувати мені;

🎲 річ не можна буде переробити після використання; 

🎲 цю річ не можна буде комусь віддати після використання. 

🛒 У супермаркеті варто робити акцент на пакуванні, в якому зберігається певний товар. 

Поки Збройні Сили України звільняють окуповані території, українці крок за кроком починають відбудовувати країну. Президент України Володимир Зеленський підписав наказ про створення Національної ради з відновлення України від наслідків війни. По цій темі присвятили міжнародну конференцію "Ukraine Recovery Conference" в швейцарському місті Лугано.

Як зазначив у своєму зверненні Володимир Зеленський, план відбудови України містить принцип "build back better" – відбудувати краще, ніж було. Для України важлива не просто відбудова до довоєнного стану, а "зелене" відновлення — реконструкція за принципом сталого розвитку та свідомого споживання.

За підрахунками українського уряду, шкода довкіллю через вторгнення російської армії становить майже 36 мільярдів євро, і ця цифра — не остаточна. А через російський терор в Україні пошкоджено близько 40% усієї енергетичної інфраструктури.

Заклик до ощадливого споживання тепер звучить на державному рівні, адже це важливо для відновлення енергетичної системи. Війна з росією лише загострила проблему надмірного споживання енергії в країні. За даними Держенергоефективності, енергоємність ВВП України в 2020 році була однією з найвищих у світі. Україна досі використовує надмірну кількість енергії для отримання валового внутрішнього продукту порівняно з іншими державами. Цей показник потрібно зменшувати завдяки сталим підходам відновлення держави, які б враховували інтереси виробників, громадськості та довкілля.

На законодавчому рівні політику "зеленої" відбудови України пропонує законопроєкт №6544 "Про відповідальне споживання природних ресурсів". Верховна Рада зареєструвала його ще до повномасштабного вторгнення росії. Тоді законопроєкт схвалили 23 народні депутати та підтримав голова комітету Верховної Ради України.

Законопроєкт №6544 може стати важливим кроком до вступу в Європейський Союз, адже однією із передумов до цього є гармонізація законодавства України та ЄС. А сталий розвиток — це один із основних принципів Договору про заснування Європейської Спільноти. Окрім того, йдеться і про реалізацію Європейського зеленого курсу, ціллю якого є кліматично нейтральна Європа до 2050 року. 

У цьому контексті законопроєкт №6544 "Про відповідальне споживання природних ресурсів" може стати рамковим, оскільки визначає законодавчі норми свідомого споживання. Він закладає основи подальших змін у сфері раціонального використання природних ресурсів. Завдяки таким напрацюванням український уряд зможе розпочати впровадження культури відповідального ставлення до довкілля та відповідальної моделі виробництва і споживання.

Прикладом для створення основ "зеленої" політики України слугували найновіші оцінки та підходи до розвитку регулювання споживчого ринку, визначені Європейським Союзом, зокрема "Новий порядок денний споживачів" (“New Consumer Agenda”). Тому проєкт закону передбачає, зокрема, поступовий "зелений" перехід та механізми для забезпечення доступності екологічних продуктів.

Законопроєкт вносить зміни до п’яти кодексів України та низки Законів України, наприклад ЗУ "Про охорону навколишнього середовища", "Про альтернативні джерела енергії" та "Про захист прав споживачів". Тобто він стосуватиметься величезної кількості учасників ринку: і споживачів, і виробників та підприємців, а також різноманітних організацій (приміром, громадських і наукових).

Ось приклади, як законопроєкт зможе вплинути на кожну з цих категорій.

Споживачі. Наразі в Україні практично немає механізмів, які стимулюють та заохочують українців змінювати споживчий настрій та поведінку. Існують певні заборони або обмеження, як-от обмеження обігу пластикових пакетів, однак немає бонусів за свідоме споживання. Законопроєкт дасть поштовх для змін.

Бізнес. Завдяки законопроєкту №6544 держава зможе запровадити податкові пільги або підтримку для відповідальних виробників та екопідприємств, особливо на місцевому рівні. Такий бізнес зможе отримати статус учасника Національного проєкту впровадження моделі раціонального споживання. Зауважимо, що законопроєкт не запроваджує певних ставок для бізнесу за свідоме підприємництво – такі зміни влада буде впроваджувати у подальших напрацюваннях залежно від обставин.

Організації. Наукові чи громадські організації також зможуть стати учасниками Національного проєкту впровадження моделі раціонального споживання. Влада заохочуватиме розробку продукції чи рішень, здатних зменшити негативний вплив певної діяльності на довкілля.

Законопроєкт №6544 пропонує системні зміни до Закону України "Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції". В результаті ми отримаємо основні напрями державної політики на споживчому ринку та Національну програму впровадження моделі раціонального споживання та її учасників. Окрім того, на законодавчому рівні будуть розроблені терміни, критерії та показники для визначення позитивного впливу технологічних рішень, товарів, робіт та послуг, бізнес-рішень на довкілля та стан громадського здоров’я.

Зараз фахівці та громадськість обговорюють, яким має бути відновлення України, зважаючи на важливість впровадження "зеленого" курсу. В законопроєкті №6544 це передбачено та закладено основу для реалізації політики свідомого споживання та раціонального використання природних ресурсів. Завдяки його ухваленню український уряд зможе відбудувати країну не тільки краще, аніж було, але й при цьому реалізувати принцип "build back greener" — відновлення з турботою про довкілля.

 

Цитата

Що має охоплювати екологічне виховання учнів Нової української школи? Які методи мають використовуватися в навчальному процесі і чи важлива практика під час навчання з ціллю поглиблення знань в області політики раціонального споживання та якщо так, яка саме?

- З повагою Софія, команда «Максимум».

Цитата

Екологічне виховання учнів у Новій українській школі повинно охоплювати різні аспекти збереження довкілля, включаючи усвідомлення екологічних проблем, розвиток навичок сталого споживання, вирощування поваги до природи та відповідального ставлення до неї.

 

У навчальному процесі можуть використовуватися різноманітні методи, такі як інтерактивні уроки, дослідницькі проекти, екскурсії до природних об'єктів, обговорення актуальних екологічних проблем тощо. Важливо, щоб навчання було практичним і зорієнтованим на дії, щоб учні могли застосовувати свої знання у повсякденному житті.

 

Під час навчання з метою поглиблення знань в області політики раціонального споживання, корисно включати відкриті дискусії про економічні та екологічні аспекти споживання, розглядати приклади успішних ініціатив у цій області, а також пропонувати учням власні проекти або ініціативи, спрямовані на зменшення впливу людської діяльності на довкілля.

Лідер команди "Мрія" Пінчук Руслан

Цитата
Цитата з Гість від 17 Квітня, 2024, 11:59 am

Екологічне виховання учнів у Новій українській школі повинно охоплювати різні аспекти збереження довкілля, включаючи усвідомлення екологічних проблем, розвиток навичок сталого споживання, вирощування поваги до природи та відповідального ставлення до неї.

 

У навчальному процесі можуть використовуватися різноманітні методи, такі як інтерактивні уроки, дослідницькі проекти, екскурсії до природних об'єктів, обговорення актуальних екологічних проблем тощо. Важливо, щоб навчання було практичним і зорієнтованим на дії, щоб учні могли застосовувати свої знання у повсякденному житті.

 

Під час навчання з метою поглиблення знань в області політики раціонального споживання, корисно включати відкриті дискусії про економічні та екологічні аспекти споживання, розглядати приклади успішних ініціатив у цій області, а також пропонувати учням власні проекти або ініціативи, спрямовані на зменшення впливу людської діяльності на довкілля.

Лідер команди "Мрія" Пінчук Руслан

Дякую за відповідь


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.