Регіональна інтернет-конференція

Європейські практики молодіжного розвитку в громадах. Перспективи для громад області

Цитата

Робота

Мочеброд Світлани

Лідера парламенту дітей

 Кетрисанівської громади 

Есе на тему :

Європейські практики в роботі учнівського самоврядування.

   Я учениця 10 класу брала участь у Школі Активної Молоді.

На першій зустрічі ми обговорювали, що було б цікаво для молоді, як проводити свій вільний час. І ми вирішили : у кожній громаді зробити куточок для молоді. Адже, одним із пріоритетних напрямів розвитку молодіжної політики в Україні є створення та розвиток мережі молодіжних центрів та просторів з урахуванням європейського досвіду. Напрямки роботи таких закладів формуються відповідно до потреб та інтересів молоді окремої територіальної громади.

Молодіжний центр – це установа, що створюється для вирішення питань соціального становлення та розвитку молоді.

Метою діяльності центру є:

-сприяння соціалізації та самореалізації молоді;

-інтелектуальний, моральний, духовний розвиток молоді, реалізація її творчого потенціалу;

-національно-патріотичне виховання молоді;

-популяризація здорового способу життя молоді;

-працевлаштування молоді та зайнятість у вільний час, сприяння молодіжному підприємництву;

-забезпечення громадянської освіти молоді та розвиток волонтерства;

-підвищення рівня мобільності молоді.

Цікавлячись європейськими практиками молодіжного розвитку в громадах я прийняла участь в онлайн - візиті до Польщі на тему “Співпраця неприбуткового сектору та місцевої влади: польський досвід.”

Метою цього заходу був обмін досвідом та вивчення кращих практик у взаємодії організацій неприбуткового сектору та місцевої влади. Захід спрямований на підвищення рівня обізнаності представників українських організацій, які займаються освітою, молоддю та спортом, культурою, а також активної молоді, щодо ефективних моделей співпраці в Польщі.

Проєкт “Активна молодь – запорука розвитку громади” впроваджується Міжнародною громадською організацією «Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ» у рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт спрямований на сприяння залученню та взаємодії молоді з органами місцевого самоврядування та громадянським суспільством у громадах Одеської та Кіровоградської областей із застосуванням

інструментів громадської участі до ключових аспектів місцевої молодіжної політики. Важливим аспектом проєкту є посилення інтеграції відокремлених, вразливих або ізольованих груп населення.

Отже, молодіжний центр – це одна з форм організації роботи з молоддю, що дає можливість молодим людям розділити дозвілля з іншими, задовольнити свої інтереси та розвинути власні таланти та навички.

Позитивним є досвід литовської мережі відкритих молодіжних центрів та просторів, що нараховує більше 200 одиниць. Існуюча мережа надає молоді : місце для проведення вільного часу, зустрічей та соціалізації; організовує дозвілля (музичні гуртки, комп’ютерні курси та iн.); має молодіжних працівників, які консультують і допомагають молоді; співпрацює з іншими профільними інституціями.

Ще одним вдалим прикладом залучення молоді та формування правильної комунікації між всіма рівнями управління є Молодіжний центр Euróg, розташований у місті Кілларні в Ірландії. Проєкти для молоді, які реалізує цей молодіжний центр, відповідають потребам молоді у громаді та розробляються за їхньої безпосередньої участі. Центр пропонує простір для молоді й молодіжних груп, а також здає приміщення в оренду комерційним компаніям. На території центру розташовані церква, школа Монтессорі та молодіжне кафе, яке відвідують і молодь, і інші громадяни. Цей досвід дозволяє молодим людям дізнатися, що їхні власні громади можуть запропонувати їм багато позитивного.

Залучення молоді з сільської місцевості до молодіжних ініціатив є актуальним не лише для України, це питання є поширеним для більшості розвинених країн.Наприклад, фінський молодіжний центр Marttinen розробив довгострокову стратегію для співробітництва з муніципалітетами регіону Пирканмаа щодо включення молоді із сільських громад. Стратегія молодіжних центрів містить положення про місцевих молодіжних працівників/ працівниць як ресурс, що підтримує молодь на її шляху до автономії .

Використання кращих європейських практик розвитку молодіжної політики прискорить створення належних інституційних та економічних умов для самореалізації молоді у громадах. Тому, на другій зустрічі ШАМ, ми: малювали схеми, де буде той самий куточок для молоді ; визначали що у ньому повинно бути, щоб молодь зацікавити. Для реалізації проєкту зібрали молодь у нашій громаді та зробили опитування, про те які їм розваги до вподоби, яке їхнє хобі, інтереси, що потрібно для реалізації їх потреб та комфорту. На третій зустрічі ми обговорювали де знайти спонсорську допомогу для створення даного центру у нашій сільській громаді, а молодь допоможе з підготовкою приміщення.

Література: 1. https://pauci.org/ua/news/378; 2.https://auyc.org.ua/blog/molodizhna-polityka-u-riznykh-krainakh-svitu/ ; 3.file:///C:/Users/Client/Downloads/ojsadmin,+Ve1

006.pdf

 

 

 

 

 

 


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.