Основні особливості підліткового віку


Підлітковий вік є першим перехідним періодом від дитинства до юності. Майже завжди ці зміни супроводжуються появою у підлітка суб’єктивних труднощів. Ускладнюється і його виховання, оскільки підліток не підкоряється ефективним щодо молодшого школяра впливам дорослих, у різних формах проявляє опір і протест (упертість, грубість, негативізм, замкненість).
Підлітковий вік – час швидких змін, фізіологічних, психологічних, соціальних. Характеризується швидким, нерівномірним ростом і розвитком організму. Відбувається ствердіння скелета, вдосконалюється м’язова система. Однак нерівномірність розвитку серця і кровоносних судин, а також посилена діяльність залоз внутрішньої секреції часто спричинюють тимчасові розлади кровообігу, підвищення тиску, напруження серцевої діяльності, посилення збудливості дітей, що виражається у нервозності, швидкій втомі, запамороченнях і підвищеному серцебитті. Нервова система підлітка ще не зовсім готова витримати сильні, тривалі подразники, часто перебуває під їх впливом у стані загальмованості або сильного збудження.
Провідна діяльність в підлітковому віці залишається навчальна, але в психологічному відношенні провідною діяльністю стає спілкування з однолітками.
Особисте спілкування з однолітками – це діяльність, в якій відбувається практичне освоєння моральних норм і цінностей. У ній формується самосвідомість. Основні мотиви спілкування з однолітками такі:
– бажання бути в середовищі однолітків, спільна діяльність;
– зайняти певне місце в колективі ;
– прагнення до автономії;
– самоствердження
– пошук визнання цінності власної особистості.
Батькам варто зрозуміти, що період складний і конфліктів з ровесниками, бунту проти вказівок, незадоволення всім і собою у тому числі, дитині не уникнути.
Ваше завдання-допомогти. Бути поруч, коли потрібно, вислуховувати, розуміти емоції та почуття, питати думку дитини. У батьках підлітки хочуть бачити друзів і порадників, а не диктаторів.

Вас повинно також зацікавити...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *