Небезпечні птахи: як захиститися від нападу (пам’ятка)

Ворони здавна живуть поряд з людиною. Найчастіше ми зовсім не звертаємо на них уваги, іноді з інтересом спостерігаємо за воронячими зборищами. Ці птахи гідні нашого інтересу хоча б через історію свого походження і розвинених інтелектуальних здібностей. Але часом людина стає об’єктом пильної уваги ворон, і тоді вони люто нападають на людину, використовуючи свої потужні дзьоби і кігті. Чим ми можемо провокувати цих пернатих і як захистити себе під час раптової атаки?

Що ми знаємо про ворон?

В межах міста зазвичай зустрічається сіра ворона, але часом гніздяться і чорні ворони. І ті й інші – досить великі птахи, живуть зграями. Є хижими птахами, полюють на дрібних гризунів. Із задоволенням живуть поруч з людиною, харчуючись падаллю і харчовими відходами. З одного боку, вони вважаються санітарами, оскільки позбавляють звалища від багатьох гниючих залишків. З іншого боку, є переносниками інфекцій, якими заражаються там же.

Чому нападають ворони?

У травні-червні у ворон пташенята підростають і починають вчитися літати, при цьому часто падають на землю. Ворони, виявляють свої батьківські почуття і охороняють пташенят та захищають їх., часто  за допомогою дзьоба і кігтів. Іноді на допомогу їм злітаються і інші члени зграї. Відбитися навіть від одного птаха неймовірно складно. Ворона здатна нанести дуже серйозні пошкодження, особливо якщо в якості жертви виявиться дитина.

Кажуть, що ворони здатні запам’ятати обличчя людини, яка заподіяла шкоду пташеняті, і можуть напасти на неї пізніше – в інший день, коли вважатимуть момент відповідним для помсти.

Після того як пташенята навчаться літати самостійно (в кінці червня і пізніше), ворони більше не нападають на людей і зовсім не виявляють до них інтересу.

Як запобігти нападу?

Головне в запобіганні нападу – підготовка. Пам’ятайте: чоловіків ворона підпускає на півтора метра, жінку – на метр, дитину – на півметра. І тільки потім нападає. Відбувається це в тих випадках, коли птах захищає пташенят. Тому в травні-червні, коли воронята освоюють вулиці міста, до них взагалі краще близько не підходити.

Що робити під час нападу?

Оскільки напад ворон раптовий, то страх, паніка, розгубленість – природні почуття в цій ситуації. Орнітологи радять, щоб вийти з бою з найменшими втратами, дотримуйтесь правил:

  • Схопіть будь-яку палицю і підійміть над головою – ворона розумна, але не настільки, вона буде атакувати кінець палиці.
  • Якщо є капюшон і шапка, насуньте їх щільніше, максимально захистивши голову.
  • Якщо з вами дитина, закрийте її собою.
  • Якщо є парасолька, розкрийте її. Не притискайте купол парасольки до голови – ворона атакує вашу верхню точку, у неї довгі кігті і дзьоб, роздираючи парасольку, вона не повинна дістатися до вас.
  • У будь-якому випадку, якнайшвидше відходьте подалі від місця атаки, якщо поруч є приміщення – забігайте туди.

Що робити після нападу?

Якщо при зіткненні з птахом людина отримала рану, їй потрібна допомога лікаря. Ворона розшукує собі їжу серед сміття, на смітниках. У пошкоджене місце може потрапити інфекція. Це небезпечно. Якщо немає можливості відвідати лікаря, то ранку треба обробити йодом чи будь-яким антисептиком і спостерігати за своїм станом здоров’я протягом 2-3 тижнів після того, що сталося. Не забувайте, що ці птахи харчуються на смітниках і є переносниками інфекцій (в тому числі, сказу), як і гризуни (щури, миші).

 

Вас повинно також зацікавити...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *