Умови проведення обласного конкурсу дитячої та юнацької творчості «Здорове харчування – відповідальність кожного»

Умови проведення обласного конкурсу дитячої та юнацької творчості «Здорове харчування – відповідальність кожного»

I. Загальні положення, мета та завдання Конкурсу

1. Ці Умови визначають порядок проведення обласного конкурсу дитячої та юнацької творчості «Здорове харчування –відповідальність кожного» (далі – Конкурс).
2. Конкурс започатковується як щорічний з метою привернення уваги громадськості до проблем харчування в сучасному суспільстві, продовження системної роботи в закладах освіти області щодо формування у підростаючого покоління здоров’язбережувального мислення, виховання культури харчування та усвідомленого вибору здорового харчування дітьми та молоддю.
3. Завдання Конкурсу:
1) формувати в здобувачів освіти:
компетентності свідомої споживчої поведінки та культури раціонального харчування;
уявлення про роль раціонального харчування в житті людини;
знання про взаємозв’язок здоров’я і харчування та організму людини з природним оточенням і харчуванням;
2) розвивати мотивацію дбайливого ставлення до власного здоров’я через вміння робити правильний вибір раціону та режиму харчування;
3) формувати культуру раціонального харчування.

2. Організатори Конкурсу

Департамент освіти і науки Кіровоградської обласної військової адміністрації, комунальний позашкільний навчальний заклад «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості».

3. Журі Конкурсу

Склад журі формується та затверджується оргкомітетом Конкурсу

4. Учасники Конкурсу

4.1. До участі у Конкурсі запрошуються діти та молодь віком від 5 до 18 років включно, представники учнівського самоврядування, євроклубів, інших дитячих громадських об’єднань, юні майстри образотворчого мистецтва, які у своїй творчій діяльності розкривають тему Конкурсу.
4.2. Учасники Конкурсу зобов’язані дотримуватись його Умов.

5. Порядок і терміни проведення Конкурсу

5.1. Конкурс проводиться на базі Комунального позашкільного навчального закладу «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості» у період з 15 січня по 09 лютого 2024 року за напрямками:
конкурс есе «Щоб здоровими зростати, корисну їжу треба вживати»;
конкурс плакатів «Я обираю здорове харчування»;
конкурс відео «Молоде покоління за здорове харчування»;
челендж активної молоді «Моя історія здорового харчування».
5.2. Для участі у Конкурсі необхідно до 09 лютого 2024 року надіслати до комунального позашкільного навчального закладу «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості» заявку за відповідною формою та конкурсні матеріали згідно Умов кожного окремого напрямку Конкурсу.
5.3. Надсилаючи роботи на Конкурс, учасники автоматично надають оргкомітету право на використання робіт при створенні рекламної продукції та розміщенні в соцмережах при висвітленні перебігу та підсумків Конкурсу.
5.4. Оргкомітет залишає за собою право відмовити в участі у конкурсі роботам з порушенням морально-етичних норм, використання мови країни-агресора.
5.5. Участь у конкурсних програмах означає згоду з Умовами Конкурсу.

6. Конкурс есе «Щоб здоровими зростати, корисну їжу треба вживати»

6.1. До участі у Конкурсі запрошуються учні (вихованці) закладів загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної) освіти, представники учнівського самоврядування, євроклубів, інших дитячих громадських об’єднань віком від 10 до 17 років.
6.2. Учасники конкурсу висловлюють власні роздуми на задану тему.
6.3. Від учасника приймається одна робота.
6.4. Вимоги до оформлення есе:
до участі в Конкурсі допускаються роботи у електронному варіанті обсягом не більше двох-трьох сторінок у форматі Microsoft Word, шрифт – Times New Roman, кегль (розмір літер) 14, міжрядковий інтервал – 1,5. Мова – українська. Поля сторінок: ліве – 3 см, праве – 1 см, нижнє, верхнє – 2 см.
6.5. Конкурс проводиться за двома віковими категоріями:
середня – від 10 до 13 років;
старша – від 14 до 17 років.
6.6. Для участі в Конкурсі необхідно до 09 лютого 2024 року заповнити анкету за посиланням: https://forms.gle/LiKD785wxjh5UcYA8 та прикріпити конкурсну роботу.
6.7 Критерії оцінювання:
розкриття теми конкурсу – 10 балів;
послідовність, логічність викладених думок – 20 балів;
оригінальність викладених думок, креативність і неординарний погляд автора – 20 балів.
6.8. Контактна особа: Наталія Пугакова, методист (099) 5382453.

7. Конкурс плакатів «Я обираю здорове харчування»

7.1. На конкурс приймається одна робота від учасника чи команди із застосуванням довільної техніки виконання. Розмір плакату не повинен бути більшим за формат А1. Плакати мають бути позитивно зорієнтовані, висвітлювати питання правильного, здорового харчування задля здорового способу життя.
7.2. Конкурсна програма відбувається у вікових категоріях:
перша категорія – 5 – 9 років;
друга категорія – 10 – 13 років;
третя категорія – 14 – 17 років (включно).
7.3. Для участі в конкурсній програмі учасникам необхідно до 09 лютого 2024 року заповнити анкету за посиланням https://forms.gle/jAXSSWnQM3HdWTz19 та прикріпити графічний файл (мінімальної роздільної здатності 1280×720).
7.4. Ім’я файлу, що містить зображення, ОБОВ’ЯЗКОВО повинно відповідати назві роботи, віку, прізвищу та імені виконавця, назві закладу (наприклад: «Здорове харчування» Тарасенко Катерина, 10р. Кіровоградський обласний ЦДЮТ).
7.5. Плакати оцінюються за 20 бальною шкалою, зокрема:
розкриття тематики – 10 балів;
художня майстерність – 5 балів;
оригінальність – 5 балів.
7.6. Контактна особа: Діана Волобуєва, методист (095) 646-34-41.

8. Конкурс відео «Молоде покоління за здорове харчування»

8.1. Учасниками конкурсної програми можуть бути діти, підлітки, молодь віком від 10 до 18 років включно, що є учнями або вихованцями закладів загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної) освіти, шкіл-інтернатів.
8.2. Конкурсна програма відбувається у вікових категоріях:
перша – 10-12 років;
друга – 13-15 років;
третя – 16-18 років.
8.3. До конкурсної програми приймаються тематичні відеороботи – ролик у вигляді соціальної реклами, ролик у стилі «ТікТок», тощо.
8.4. Вимоги до конкурсної роботи:
хронометраж відео роботи не більше 60 секунд (1хв.);
відеоробота не може повторювати ідеї або фрагменти соціальних відеоматеріалів, розповсюджених раніше або в момент проведення конкурсу засобами масової інформації, в Інтернеті та в рекламних блоках на телебаченні;
музика та відео інших авторів, захищених авторським правом, у відео роботах може використовуватися хронометражем не більше ніж 10 секунд;
відеоробота може супроводжуватися назвою, зазначенням прізвища, ім’я автора (-ів), назви закладу освіти, області, міста, району;
відеороботи хронометражем більше 60 секунд, не матимуть змоги зайняти призові місця за висновками журі (І, ІІ, ІІІ місце), але братимуть участь у незалежному глядацькому оцінюванні та можуть отримувати призи від організаторів конкурсу.
8.5. Додаткові вимоги до конкурсної роботи:
виконані або такі, що містять елементи іноземною мовою конкурсні роботи мають містити український переклад (здійснення перекладу, розміщення та подача на відеоряді – на розсуд конкурсанта);
роботи можуть бути виконані у будь-яких відеотехніках при використанні будь-якого потрібного обладнання;
конкурсна робота розміщується на відеохостингу Youtube (режим доступу за посиланням) або на Google-drive (доступ за посиланням з правом «читач»);
розміщена робота має бути записана в якості не менше ніж HD (720p або 1280×720).
8.6. Заявки на участь у конкурсній програмі номінації приймаються до 09 лютого 2024 року та формуються шляхом заповнення Google – форми за посиланням: https://forms.gle/bxgbe3D7JjWKoeYT8
8.7. Критерії оцінювання:
відповідність меті конкурсу та вимогам до конкурсних робіт;
актуальність та повнота розкриття теми;
авторська позиція;
оригінальність та майстерність роботи;
ступінь самостійності автора у виконанні роботи;
якість роботи;
естетичний вигляд роботи;
креативність;
рівень художнього виконання.
8.8. Середній бал визначається шляхом складання набраних балів, поділених на кількість членів журі.
8.9. Контактна особа: Людмила Мироненко, методист – (099) 918 47 81.

9. Обласний челендж активної молоді

«Моя історія здорового харчування»
9.1. Учасниками можуть бути представники органів дитячого та молодіжного самоврядування, євроклубів, дитячих та молодіжних громадських об’єднань, ініціативні групи та інші організації віком від 12 до 18 років.
9.2. Учасники в довільному форматі презентують свою історію здорового харчування, яка може містити інформацію про раціон, режим харчування, гастрономічні вподобання учасників, лайфаки тощо.
9.3. Роботу необхідно до 09 лютого 2024 року (включно) розмістити на сторінці Конкурсу в мережі Facebook за посиланням https://www.facebook.com/groups/925907935919134 з додаванням хештегів:
#Моя_історія_здорового_харчування
#Здорове_харчування_відповідальність_кожного_2024
9.4. По завершенні челенджу учасники матимуть змогу зустрітися з дієтологом та отримати відповіді на свої запитання. Учасники челенджу, роботи яких отримають найбільшу кількість вподобайок та коментарів, будуть відзначені призами.
9.5. Контактна особа: Катерина Олексієнко, завідувач методичним відділом 0505890266.

10. Визначення та нагородження переможців Конкурсу

10.1. Переможці Конкурсу визначаються журі відповідно до критеріїв оцінювання та за відповідним напрямом творчих робіт.
10.2. Переможці нагороджуються дипломами департаменту освіти і науки Кіровоградської обласної військової адміністрації. Крім того, журі та організатори Конкурсу можуть установлювати спеціальні нагороди окремим учасникам, які виявили оригінальність та креативний підхід до виконання робіт.

Вас повинно також зацікавити...

2 коментарі

  1. Віта сказав:

    Добрий день! Підкажіть,будь ласка, де і коли можна подивитися результати конкурсу “Здорове харчування-відповідальність кожного” ?

    • sancho_admin сказав:

      Добрий день! Підсумки підведено, тепер очікуємо найближчі 1-2 тижні офіційного підсумкового наказу від департаменту освіти і науки. Підсумки будуть оприлюднені тут на сайті і на сторінці Фб-групи “Здорове харчування – відповідальність кожного” https://www.facebook.com/groups/925907935919134/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *